Σχετικά με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ για τον COVID -19 και την λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Με θλίψη και απογοήτευση οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερωθήκαμε όπως και το υπόλοιπο κοινό μέσω δελτίου τύπου του ΥΠΠΟΑ χτες το απόγευμα 12-3-2020, ότι, παρότι έγκαιρα εν μέσω της πανδημικής έξαρσης του κορονωϊού στην χώρα, είχαμε ζητήσει την αναστολή  λειτουργίας μουσείων για το κοινό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όχι μόνο δεν προχώρησε στην μόνη λογική κίνηση που μπορούσε να κάνει, αλλά προτείνει ένα «υβριδικό» μοντέλο λειτουργίας πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στους εργαζόμενους.

Θυμίζουμε, ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορωνοϊού ενημέρωσε, ότι για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους η λειτουργία τους θα γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου πολιτισμού. Αν οι συστάσεις λοιπόν της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ περιορίζονται στην λειτουργία μουσείων με την παρουσία! 20 ή 30 επισκεπτών ανά αίθουσα με ευθύνη των εργαζομένων! κι αντίστοιχα οι εργαζόμενοι να ελέγχουν τον συνωστισμό στα εκδοτήρια! σε αρχαιολογικούς  χώρους και μουσεία, τότε πραγματικά η αμεριμνησία της πολιτικής ηγεσίας για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας,  ξεπερνά τα όρια ακόμα και του πιο άσχετου με το θέμα.

Στο  ίδιο δελτίο τύπου της 12-3-2020 ενημερωθήκαμε, ότι κλείνουν  θέατρα, κινηματογράφοι και χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες. Μόνο τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργούν με το «υβριδικό» και ασφαλώς επικίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων και των επισκεπτών σύστημα της ελεγχόμενης ροής σε αίθουσες μουσείων κι αποφυγής του συνωστισμού στα εκδοτήρια, όταν όλοι οι ειδικοί ενημερώνουν, ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή της εξάπλωσης του φαινομένου.

Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν χώρους συνάθροισης κοινού. Στην Ισπανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, οι αρχές προχώρησαν στην αναστολή λειτουργίας κατά περίπτωση μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Στην χώρα μας έχουν κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια, δικαστήρια ακόμα και παιδότοποι για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τι άλλο χρειάζεται επιτέλους  για να ανασταλεί η λειτουργία μουσείων και επιπλέον με βάση την διεθνή πρακτική και αρχαιολογικών χώρων, για όσο διάστημα ισχύει και για τους υπόλοιπους χώρους συνάθροισης κοινού;

Για άλλη μια φορά καλούμε την υπουργό πολιτισμού να συναισθανθεί την σοβαρότητα της κατάστασης και να προβεί στην άμεση αναστολή λειτουργίας για το κοινό μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και την αποχή από την εργασία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Δεν είναι η στιγμή για κοντόθωρους υπολογισμούς και ανεύθυνες αποφάσεις μπροστά στον κίνδυνο της εξάπλωσης του ιού.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να μετατραπούν σε δυνάμει υγειονομικές βόμβες.

Να ληφθούν, όπως έχουμε ζητήσει, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να θωρακιστεί η υγεία των εργαζομένων και του κοινού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *