Με διάταξη που έχει ενσωματωθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργού Εσωτερικών και Άλλες Διατάξεις» (άρθρο 92), η κυβέρνηση απομακρύνει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) τους Γενικούς Διευθυντές Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αναστηλώσεων, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ επιλέγει να απομακρύνει τους μοναδικούς ex officio υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετέχουν στα γνωμοδοτικά συμβούλια του ΥΠΠΟΑ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το Νόμο για το Επιτελικό Κράτος. Στην πραγματικότητα επιδιώκει, σε βάρος του κύρους των Συμβουλίων, την απαλλαγή της από έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη που, μάλιστα, έχουν προέλθει από κρίση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Θυμίζουμε πως το 2009, όταν είχε προκύψει και πάλι θέμα με την συγκέντρωση γνωμοδοτικών και αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο Προϊσταμένων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ που συμμετείχαν στα Τοπικά Συμβούλια Μνημείων, προωθήθηκε από την τότε κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση με το άρθρο 41 του Ν. 3773/2009: «Ως μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων, μπορούν να ορίζονται και οι αρμόδιοι για την έκδοση των σχετικών εκτελεστών διοικητικών πράξεων προϊστάμενοι των Περιφερειακών ή Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση επιτρέπεται να εισηγούνται και τα σχετικά θέματα».
Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ζητά την προώθηση αντίστοιχης ρύθμισης και για την συγκρότηση και λειτουργία των ΚΑΣ και ΚΣΝΜ προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τον Νόμο για το Επιτελικό Κράτος, χωρίς να βληθεί περαιτέρω το κύρος των γνωμοδοτικών συμβουλίων.