Η χώρα είναι ήδη στην δεύτερη καραντίνα και εν μέσω μιας μεγάλης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη καθώς η ανερμάτιστη πολιτική της, η απουσία ελέγχων στους εργασιακούς χώρους, τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι προφανές ότι συνέβαλλαν στην δραματική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δυστυχώς και των θανάτων.
Στις συνθήκες που διαμορφώνονται, από την υγεία μέχρι τα εργασιακά και από τις αστικές συγκοινωνίες μέχρι τη συνδικαλιστική δράση, ο αγώνας δεν αναβάλλεται, δεν μπαίνει σε καραντίνα. Η οργάνωση, η πάλη, η διεκδίκηση, η απεργία είναι η μοναδική «ασπίδα» προστασίας που έχουν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί να πάρει μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αντί να πάρει μέτρα για την ενίσχυση των σχολείων και του στόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ετοιμάζεται να πάρει μέτρα τόνωσης της κερδοφορίας βιομηχάνων, εφοπλιστών και τραπεζιτών.
Τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί στους εργαζόμενους καταπατώντας δικαιώματα που είχαν κατακτήσει τον προηγούμενο αιώνα με αγώνες με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει. Προωθεί τη 10ωρη ημερήσια εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, την επέκταση και γενίκευση της δουλειάς την Κυριακή και τις ευέλικτες μορφές εργασίας παντού, τη διεύρυνση του ωραρίου στο Δημόσιο. Η καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα που την συνοδεύουν δεν σταματά το «εκσυγχρονιστικό» έργο, ειδικά στο πεδίο των θεσμικών αλλαγών στα εργασιακά, όπου για παράδειγμα με την επικείμενη ψήφιση του νέου αντεργατικού νόμου που:
- Προβλέπει την απαγόρευση -ουσιαστικά- της απεργίας σε δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αφού θα υποχρεώνει τουλάχιστον 40% του συνόλου των εργαζομένων να είναι προσωπικό ασφαλείας.
- Ακυρώνει τις μαζικές διαδικασίες, τη γενική συνέλευση των σωματείων, ορίζοντας ως προϋπόθεση για την κήρυξη της απεργίας την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
- Διώκει ποινικά την περιφρούρηση της απεργίας.
- Δημιουργεί ανοιχτό μηχανισμό φακελώματος σε όσους εργαζόμενους επιλέγουν να οργανωθούν.
Γνωρίζουμε καλά ότι η κατάσταση στους χώρους δουλειάς οξύνεται. Το αντιμετωπίζουμε καθημερινά και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, χωρίς γιατρούς εργασίας, με την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τις στοχοθεσίες, χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, με την προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων μας κ.ά.
Στις 26 Νοέμβρη δίνουμε απάντηση. Μένουμε ασφαλείς και ενεργοί για:
- Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας – Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
- Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προσλήψεις και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
- Πρόσληψη ιατρών εργασίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.
- Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
- Δημόσιο Καθολικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Όχι στους αντιασφαλιστικούς νόμους.
- ΑΠΟΧΗ από κάθε «ηλεκτρονική ψηφοφορία» σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Παράταση στη θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Συμμετέχουμε στην Πανδημοσιοϋπαλληλική – Πανεργατική Απεργία
στις 26 Νοέμβρη με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας
και στις εκδηλώσεις που οργανώνονται
από φορείς και συλλόγους εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.