ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022-2023

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1/4/2022 – 31/3/2023

Ο παρών Διοικητικός Απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου ενώπιον της Τακτικής Συνέλευσης της 29 Νοέμβρη 2023 αναφέρεται στο χρονικό διάστημα 1/4/2022 – 31/3/2023. Το αναφερόμενο χρονικό διάστημα υπήρξε πυκνό σε εξελίξεις τόσο σχετικά με όσα συνέβησαν στο ΥΠΠΟΑ με κομβικής σημασίας αλλαγές στις οποίες ο Σύλλογός μας τοποθετήθηκε με σαφήνεια πάντα υπερασπιζόμενος τις βασικές αρχές λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και τα συμφέροντα των μελών του, όσο και στις εσωτερικές λειτουργίες του Συλλόγου καθώς επρόκειτο για εκλογικό έτο.ς

Μέσα σε αυτό το σύνθετο τοπίο που διαμορφώθηκε ο Ενιαίος Σύλλογος, προσπάθησε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα ζητήματα, για τα οποία διατυπώσαμε με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών συγκεκριμένες θέσεις.

Παρόλες τις δυσκολίες, ο Σύλλογος προσπάθησε να ανταποκριθεί στο μέτρο του εφικτού τόσο στα ερωτήματα τις απορίες και τις αγωνίες των συναδέλφων, όσο και να δημιουργήσει τους όρους, έστω και μέσα σε αυτό το επιβαρυμένο τοπίο από αντιδραστικά και αντεργατικά μέτρα που νομοθετήθηκαν, να διατηρήσει ορισμένες από τις βασικές κατακτήσεις περασμένων ετών.

Το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ και η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του αντικειμένου μας αποτέλεσε την βασική πυξίδα για τις ενέργειες του Δ.Σ., όπως  πράξαμε στο προηγούμενο χρονικό διάστημα και θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΏΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Ο Ενιαίος Σύλλογος συμμετείχε σε κάθε κινητοποίηση η οποία προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ για την προάσπιση των δημόσιων αγαθών όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση. Ενδεικτικά αναφέρουμε την συμμετοχή του Συλλόγου σε πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την 6/4/2022 με αιτήματα

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
  • Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του
  • Κατάργηση του αντεργατικού και αντισυνδικαλιστικού Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) 
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στο διαχρονικά υποστελεχωμένο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος και την ουσιαστική αποκοπή των πέντε κρατικών μουσείων και την λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Ο Ενιαίος Σύλλογος συμμετείχε στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση, σύμφωνα με την σχετική απόφαση που είχε παρθεί από την ΑΔΕΔΥ, και καλέσαμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην υλοποιηθεί η αντιδραστική και τιμωρητική αξιολόγηση, που εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στους εργαζόμενους αγνοώντας όλα τα σύγχρονα μοντέλα που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην λειτουργία των δομών, την ανάγκη ύπαρξης σαφούς στοχοθεσίας που θα προκύπτει μέσα από την περιγραφή των πραγματικών αναγκών, την απαραίτητη στελέχωση των υπηρεσιών, την ύπαρξη των κατάλληλων αντικειμενικών συνθηκών. Συνεχίσαμε την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση μέχρι εκείνου του χρονικού σημείου, όπου μετά την προσφυγή της κυβέρνησης σε διοικητικά δικαστήρια, η εν λόγω απόφαση του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου κηρύχθηκε, σχεδόν αναμενόμενα, παράνομη. Παρολαυτά ο Σύλλογός μας εξακολουθεί να τονίζει την ανάγκη  να αποσυρθεί ο συγκεκριμένος νόμος και η αξιολόγηση να υλοποιηθεί, αφού πρώτα προηγηθεί ο αναγκαίος διάλογος με τις ενώσεις των εργαζομένων για την εφαρμογή ενός δίκαιου και όχι τιμωρητικού συστήματος αξιολόγησης.

Επίσης συμμετείχαμε στην πανελλαδική απεργία που προκηρύχθηκε την 9/11/2022 επίσης από την ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με πολλά πρωτοβάθμια σωματεία από το ΥΠΠΟΑ με κύριο πλαίσιο τα κάτωθι αιτήματα:

Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, για να ανταπεξέλθουμε στην ακρίβεια, για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Ξεπάγωμα της διετίας 2016/17. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.

·       Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

·       Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου.

·       Κατάργηση του αντιασφαλιστικού ν. 4387/2016. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας. Κάτω τα χέρια από την πρόωρη συνταξιοδότηση.

·       Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση – μη εφαρμογή του αντεργατικού και αντισυνδικαλιστικού Νόμου Χατζηδάκη (ν. 4808/21).

·       Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στο διαχρονικά υποστελεχωμένο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

·       Καμία ιδιωτικοποίηση. Δημόσια δωρεάν καθολική υγεία, πρόνοια, περίθαλψη, παιδεία. Καμία εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών. Άμεση επαναφορά στο δημόσιο όλων των εταιρειών κοινωφελούς χαρακτήρα (ρεύμα, ενέργεια, τρένα, λιμάνια κλπ).

·       Να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των πέντε κρατικών μουσείων και την λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Το προηγούμενο έτος ένα από τα ζητήματα που μας συγκλόνισε όλους ήταν ο αδόκητος και άδικος χαμός δεκάδων συμπολιτών μας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που δίκαια ονομάστηκε στον δημόσιο διάλογο ως έγκλημα των Τεμπών. Ο Σύλλογός μας κάλεσε τα μέλη του και εδώ εκ μέρους του ΔΣ θέλουμε να εκφράσουμε βαθύτατες ευχαριστίες να συμμετέχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που διεξήχθησαν για να χυθεί άπλετο φως ώστε να βρουν δικαίωση οι αδικοχαμένοι συμπολίτες μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την συμμετοχή μας στα δύο συλλαλητήρια που έγιναν τον Μάρτη του 2023 για το συγκεκριμένο θέμα.

Με τοποθετήσεις του ΔΣ στον δημόσιο διάλογο συνεχίσαμε να προβάλλουμε βασικά αιτήματα για την εργασία και τους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το ξεπάγωμα μισθολογικά της χαμένης διετίας 2016 – 2017, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες στο εισόδημά μας δεδομένης και της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού που εξαϋλώνει τις πενιχρές μισθολογικές απολαβές μας, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες ειδικά στο ΥΠΠΟΑ που στενάζει από τον βραχνά της υποστελέχωσης, την αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, όπου ζητάμε να μην υπάρξει καμία περικοπή σε όσους συναδέλφους το λαμβάνουν αλλά και να επεκταθεί σε συναδέλφους που εργάζονται με ελαστική σχέση εργασίας και δεν το λαμβάνουν.

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΏΝ ΑΓΑΘΏΝ

Ο Ενιαίος Σύλλογος από το 2019 αταλάντευτα με δημόσιες παρεμβάσεις του υπερασπίστηκε τον δημόσιο χαρακτήρα των πολιτιστικών αγαθών.

Στο χρονικό διάστημα που αναφέρεται ο παρόν απολογισμός ο Ενιαίος Σύλλογος σε συνεργασία με άλλα πρωτοβάθμια Σωματεία προχώρησε σε μια σειρά δράσεων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την νομιμοποίηση της λεγόμενης Συλλογής Στερν με την τετραμερή συμφωνία που επικυρώθηκε με τον ν. 4968/2022. Σημειώναμε τότε πως

 Η Συμφωνία (νυν Νόμος 4968/2022) πρέπει να ακυρωθεί άμεσα. Δεν νοείται το ελληνικό δημόσιο να νομιμοποιεί με νόμο προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής και παράνομης διακίνησης.

-Το ειδώλιο ν. 29, μαζί με τα άλλα 160 αντικείμενα οφείλουν να κατασχεθούν με τη συνεργασία των εισαγγελικών αρχών της Ελλάδας και της Ν. Υόρκης και να ελεγχθεί άμεσα η γνησιότητα και η προέλευσή τους από τους Έλληνες επιστήμονες και τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

 -Όσα αντικείμενα από τη Συλλογή είναι αυθεντικά, να εκτεθούν σε δημόσια ελληνικά Μουσεία, όπως το Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού της Νάξου. Τα έσοδα του ιδιωτικού Μουσείου Γουλανδρή από την έκθεση των 15 αντικειμένων, όπως και τα έσοδα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Ν. Υόρκης από την έκθεση 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων που θα παραμείνει από το 2024 ως το 2073, αποτελούν διαφυγόντα κέρδη του Ελληνικού Δημοσίου, με αποκλειστική ευθύνη όσων εισηγήθηκαν την σχετική συμφωνία.

Και ότι

Η εν λόγω Συμφωνία (Ν. 4968/2022) υποσκάπτει την εθνική πολιτική για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, αδυνατίζει τη διεθνή θέση της χώρας υποχωρώντας από την πάγια θέση για διεκδίκηση με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, ανοίγει το δρόμο για παρόμοιες συμφωνίες νομιμοποίησης συλλογών οι οποίες απαρτίζονται από αρχαιότητες αμφίβολης προέλευσης και σίγουρα κτηθείσες με αντιεπιστημονικό και παράνομο τρόπο και ευνοεί σκανδαλωδώς ιδιωτικά Μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες.

Με βάση αυτό το πλαίσιο αποστείλαμε το σχετικό υλικό σε όλα τα κόμματα της Βουλής έτσι ώστε να υπάρχει η σωστή ενημέρωση για το εν λόγω ζήτημα, παρά ταύτα η συμφωνία όπως προαναφέρθηκε επικυρώθηκε με νόμο με τις ψήφους όμως μόνο της τότε συμπολίτευσης καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Δεν μείναμε όμως μόνο στην αποστολή ενημερωτικού υλικού. Προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις για το εν λόγω ζήτημα οι οποίες υποστηρίχθηκαν από πλήθος συναδέλφων είτε με την συμμετοχή σε στάση εργασίας την 8/9/2022 είτε με την μαζική συμμετοχή στο απογευματινό συλλαλητήριο που καλέσαμε την ημέρα εγκαινίων της έκθεσης την 2/11/2023 έξω από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Οφείλουμε να πούμε, ότι τελικά οι εξελίξεις δικαίωσαν την στάση μας καθώς παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ για συμφωνία επωφελή για το Ελληνικό Δημόσιο τελικά μόλις πρόσφατα (2/11/2023)  και τα 15 ειδώλια που εκτέθηκαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επέστρεψαν στην Αμερική, όπου από τον Γενάρη του 2024 μαζί με τα υπόλοιπα θα εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης τουλάχιστον μέχρι το 2049.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΕ Ν.Π.Δ.Δ.

Ο Ενιαίος Σύλλογος από την πρώτη στιγμή το καλοκαίρι του 2019 όταν για πρώτη φορά μπήκε στην δημόσια συζήτηση το θέμα της αποκοπής των 10 μεγάλων δημόσιων μουσείων που λειτουργούν μέχρι σήμερα ως ειδικές περιφερειακές διευθύνσεις της ΓΔΑΠΚ και την ανακοίνωση του μεγαλεπήβολου σχεδίου για την ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Ακροπόλ και του Πολυτεχνείου διατύπωσε με σοβαρότητα και συγκροτημένο λόγο τις βάσιμες ενστάσεις του για το εν λόγω σχέδιο δηλώνοντας, ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα το αγαθό στην διαχείριση των πολιτιστικών αγαθών, το αντίθετο καταστρέφει και αλλάζει άρδην και επί τα χείρω την εθνική μουσειακή πολιτική, όπως αυτή έχει εκφραστεί από την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και την λειτουργία του πρώτου Εθνικού Μουσείου στην Αίγινα από τον κυβερνήτη Ιω. Κσποδίστρια.

Με την εισαγωγή και ψήφιση τελικά στην Βουλή του Ν.5021/2022 νομοθετήθηκε τελικά η αποκοπή των πέντε μεγάλων κρατικών μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και συνολικά το ΥΠΠΟΑ. Σε όλο το χρονικό διάστημα που ο εν λόγω Νόμος βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση, σε συνεργασία πάντα με τους υπόλοιπους πρωτοβάθμιους Συλλόγους που συμμετείχαν στο κοινό συντονιστικό, προχωρήσαμε σε μια σειρά δράσεων που αποτελούν την απόδειξη, ότι πρωτίστως τα μέλη του Συλλόγου μας ενδιαφέρονται για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του αντικειμένου της εργασίας τους στο ΥΠΠΟΑ.

Συνοπτικά αναφερόμαστε στην εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε στον χώρο της Τεχνόπολης Αθηνών την 31/1/2023 με την συμμετοχή τόσο νομικού συμβούλου (Δ. Τεμπονέρας), όσο και εκπροσώπων από όλα τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα. Η συμμετοχή των συναδέλφων, όχι μόνο όσων εργάζονταν στα τότε υπό αποκοπή πέντε μουσεία, αλλά συνολικά από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ ήταν η πρώτη μεγάλη ένδειξη, ότι το σχέδιο της αποκοπής των μουσείων βρίσκει αντίθετη την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ.

Στην συνέχεια ο Σύλλογός μας προχώρησε σε μια σειρά από δράσεις και κινητοποιήσεις για το θέμα βρίσκοντας θερμή ανταπόκριση, όχι μόνο στο εσωτερικό του υπουργείου, αλλά και από Συλλόγους και Σωματεία από τον χώρο του Σύγχρονου Πολιτισμού που την ίδια περίοδο βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις σχετικά με το θέμα του ΠΔ 85/2022 για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την υποβάθμιση των πτυχίων. Το αρραγές μέτωπο που δημιουργήθηκε από εργαζόμενους στον πολιτισμό αποτέλεσε μια μεγάλη στιγμή ένωσης και δράσης για πολιτιστικά ζητήματα βάζοντας στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου την ανάγκη για την υπεράσπιση και του δημόσιου χαρακτήρα των πολιτιστικών αγαθών αλλά και δικαιωμάτων που πλήγηκαν βάναυσα από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Ενδεικτικά σε σχέση με τις κινητοποιήσεις μας αναφερόμαστε στις αλλεπάλληλες στάσεις εργασίας 6 με 10/2 και τις συγκεντρώσεις μας έξω από το υπουργείο, τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Την ημέρα της ψήφισης του Ν. 5021/2022 προκηρύξαμε 24ωρη απεργία για τις υπηρεσίες χωρικής αρμοδιότητας του Ενιαίου Συλλόγου και πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στην Βουλή. Κατά την εκτίμηση του Δ.Σ. ήταν η πρώτη απεργία μετά από πολλά χρόνια εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ η οποία είχε τόσο μεγάλη επιτυχία με την παρουσία εκατοντάδων συναδέλφων, παρότι από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας υπήρξε εκ των υστέρων προσπάθεια να απαξιωθεί η συμμετοχή μας. Βέβαια το σχετικό υλικό από την παρουσία μας είναι ο αψευδέστερος μάρτυρας σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής.

Ο νόμος ψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά ο δικός μας αγώνας δεν σταμάτησε την ημέρα της ψήφισης του νόμου. Συνεχίσαμε με κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια τόσο έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την ημέρα που παρουσιαζόταν παρουσία του πρωθυπουργού το σχέδιο για την ανάπλαση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όσο και με την παρουσία μας στην Ελευσίνα στα εγκαίνια της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού μουσείου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι προσπαθήσαμε με κάθε νόμιμο μέσο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας που εργάζονται στα πέντε μουσεία που έχουν μετατραπεί σε Ν.Π.Δ.Δ., είτε με την προκήρυξη της απεργίας – αποχής από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με την εφαρμογή του Ν. 5021/22 μετά τις τοπικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα δύο μουσεία της Αθήνας, είτε με την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ η οποία αναμένεται να συζητηθεί εντός του 2024. Επιπλέον μετά από πρόσκληση της επιτροπής αγώνα των συναδέλφων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου αντιπροσωπεία του Δ.Σ. μετέβη στην Κρήτη όπου και συμμετείχαμε στο μαζικό συλλαλητήριο κατά της μετατροπής των πέντε μουσείων που πραγματοποιήθηκε έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς.

Αυτονόητα και μετά την εφαρμογή του Νόμου ζητήσαμε και κάναμε παράσταση στο νέο Δ.Σ. του ΕΑΜ για να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις η απεμπλοκή όλων των εργαζομένων που έχουν ζητήσει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, ότι στον όμορφο αγώνα που δώσαμε για την υπεράσπιση των πέντε μεγάλων κρατικών μουσείων, δεν αισθανθήκαμε ούτε μια στιγμή μόνοι. Γιατί εκτός από την ολόθερμη συμπαράσταση σχεδόν όλων των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ βρήκαμε συμπαραστάτες από την κοινωνία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα αναφέρουμε συνδικάτα του εξωτερικού π.χ. από την Γαλλία (CGT) και την Κύπρο, όσο και από επιστήμονες όπως η επιστολή που απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό 487 επιστήμονες διεθνούς κύρους και η επιστολή συναδέλφων που έχουν αφυπηρετήσει και έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στο ΥΠΠΟΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΜΕΣΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου κατά το προηγούμενο έτος στάθηκε στο πλευρό των συναδέλφων του ΥΠΠΟΑ σε κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου καταπατήθηκαν βασικά δικαιώματά μας.

Για παράδειγμα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον υπηρεσιακό γραμματέα κ. Εμμ. Αντωνόπουλο στην οποία εκ μέρους του Δ.Σ. έγινε αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους στο ΥΠΠΟΑ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της λειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, στο ζήτημα της τραγικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών, και στο ζήτημα μετακινήσεων εκτός των προβλέψεων του Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα όπως τουλάχιστον γινόταν μέχρι πρόσφατα στο ΥΠΠΟΑ. Αντίστοιχες συναντήσεις για θέματα αρμοδιότητάς τους πραγματοποιήθηκαν τόσο με την Γενική Διευθύντρια διοικητικού κ. Χατζηπαντελή όσο και με τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Συμεωνίδη,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου στάθηκε στο πλευρό των συναδέλφων της ΥΣΜΑ στο ζήτημα που είχε προκύψει με την εφαρμογή του 4829/2021 (ΦΕΚ 166/Α/10-9-2021) “Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις”. Σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου αυτού η ΥΣΜΑ, στην οποία – καθώς δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις – υπηρετούν αποκλειστικά συνάδελφοι με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες, έβγαινε από το καθεστώς εξαίρεσης που ίσχυε για τις αποσπάσεις και το σύνολο του προσωπικού της θα έπρεπε, να επιστρέψει στις οργανικές του θέσεις. Επισημάναμε ότι η εν λόγω εξαίρεση είχε ενσωματωθεί στον ν. 4440/2016 και εν συνεχεία, παρότι δημοσιεύθηκαν άλλοι τρεις Νόμοι, οι ν. 4549/2018, ν. 4605/2019 και ν. 4685/2020 με τους οποίους η ΥΣΜΑ παρέμενε στο καθεστώς εξαίρεσης, τελικά με την υπερψήφιση της εν λόγω διάταξης πρακτικά, θα απομακρυνόταν  από την ΥΣΜΑ το σύνολο του έμπειρου προσωπικού της, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, που εδώ και χρόνια εργάζεται, και ουσιαστικά θα διαλυόταν η Υπηρεσία.  Ζητήσαμε να υπάρξει σχετική τροπολογία για να επιλυθεί το θέμα και τελικά με την κατάθεσή της μετά και την δημόσια παρέμβασή μας επιτεύχθηκε η επανένταξη του συνόλου του προσωπικού της ΥΣΜΑ στο καθεστώς της εξαίρεσης από τις αποσπάσεις, όπως εξάλλου ίσχυε από την αρχή της λειτουργίας της εν λόγω Υπηρεσίας.

Ο Ενιαίος Σύλλογος αφουγκράστηκε τα αιτήματα των εργαζομένων στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού και συμμετείχε σε σειρά δράσεων από κοινού με πολλά σωματεία του χώρου ενώνοντας την φωνή των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ με την δική τους, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους για την μη υποβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με την συμμετοχή για παράδειγμα του Συλλόγου στην στάση εργασίας που προκηρύχθηκε την 2/3/2023 και την παρουσία μας στο πανπολιτιστικό πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. 

 Ο Ενιαίος Σύλλογος ανέλαβε την υποχρέωση της ορθής διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, όπου εκτός από την πάγια ανάληψη της σχετικής οικονομικής υποχρέωσης που σχετίζεται με την παροχή κέτερινγκ για τους συναδέλφους μέλη των εφορευτικών επιτροπών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προστασία της δημόσιας υγείας μετά από σχετική συνάντηση με τους συναδέλφους αναλάβαμε και το κόστος της αγοράς των απαραίτητων τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση όπου υπήρξε αίτημα οικονομικής συνδρομής ο Σύλλογος προσπάθησε να ανταποκριθεί στο όριο των ταμειακών του δυνατοτήτων και των καταστατικών προβλέψεων, είτε συμμετέχοντας σε δημόσιες διαδικασίες  συμβάλλοντας στην εκστρατεία crowdfunding για συνάδελφό μας με σοβαρό πρόβλημα, είτε συνεχίζοντας να συνδράμει οικονομικά δράσεις όπως η χορωδία, η ποδοσφαιρική ομάδα και η θεατρική ομάδα. Πρόκειται για δράσεις που συσπειρώνουν συναδέλφους μας με εξαιρετικό αποτέλεσμα είτε με την συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας στο πρωτάθλημα της ΑΔΕΔΥ είτε με την υλοποίηση εξωστρεφών δράσεων όπως η εκδήλωση της Χορωδίας στην αίθουσα του Παρνασσού την εορταστική περίοδο, είτε με την εξαιρετική θεατρική παράσταση που ανέβηκε επίσης κατά την περίοδο των εορτών από την Θεατρική Ομάδα στην αίθουσα του θεάτρου Εμπρός. Είναι δέσμευσή μας πως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις δράσεις που καταδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο πως οι Σύλλογοι υπάρχουν εκτός των άλλων για να υποστηρίζουν δράσεις που ξεκινούν από τους εργαζόμενους με εθελοντική προσφορά και έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Την ίδια εορταστική περίοδο μετά από ενέργειες του ΔΣ πετύχαμε την έκπτωση 30% για τα μέλη του Συλλόγου σε μια σειρά από εκδηλώσεις που έγιναν στον χώρο του Christmas Magic Theater όπως τις συναυλίες

  1. Θάνος Μικρούτσικος – Τρία Έργα (Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Μίλτος Πασχαλίδης – Χρήστος Θηβαίος) (21/12/2022)
  2. Τα λαϊκά της Μαρινέλλας (Δεκέμβριος 2022)
  3. Γιώργος Νταλάρας – Θαλασσάκι μου (27/12/2022)
  4. Vienna Mozart Orchestra (02/01/2023)
  5. Goran Bregovic (05/01/2023).

Υπήρξε παρέμβαση του Συλλόγου για να επιλυθεί το χρονίζον πρόβλημα σχετικά με τον κλιματισμό στο κτήριο της Γ Σεπτεμβρίου και αλλεπάλληλες επαφές με την φυσική ιεραρχία στο ΥΠΠΟΑ. Το θέμα το παρακολουθούμε από κοντά και αν χρειαστεί θα υπάρξει όπως και την πρώτη φορά άμεση παρέμβαση.

Συνεχίστηκε και το προηγούμενο έτος η έκδοση καρτών απεριορίστων διαδρομών από τον ΟΑΣΑ μετά την συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ΑΔΕΔΥ και ΟΑΣΑ διευκολύνοντας όλους τους συναδέλφους στην διαδικασία έκδοσης των καρτών επωφελούμενοι της σχετικής έκπτωσης που απορρέει από την προαναφερθείσα συμφωνία.

Μετά από ενέργειες του Συλλόγου μας και την δημόσια παρέμβασή μας επιλύθηκε ένα μάλλον παράδοξο ζήτημα που υπήρχε με την στάθμευση υπηρεσιακών αστυνομικών οχημάτων ακριβώς έξω από το κτήριο της Κ.Υ. Ζητήσαμε την μεταστάθμευση των οχημάτων λίγο πιο μακριά από την κεντρική είσοδο του υπουργείου, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Επίσης ο Ενιαίος Σύλλογος εκπροσωπήθηκε από την Νομικό κ. Τσίπρα στην συζήτηση της 14/4/2022 της προσφυγής της υπ’ αριθμ. 48702/1107/2019  αγωγής περί αναδρομικής καταβολής επιδομάτων αδείας, δώρων Πάσχα & Χριστουγέννων, που είχαν καταθέσει μέλη του Συλλόγου

Τέλος δραστηριοποιηθήκαμε άμεσα και αποφασιστικά, όταν συνέβη το αποτρόπαιο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό με κατάληξη την νοσηλεία του συναδέλφου μας Μ. Ψαρρού από σκοτεινά κυκλώματα, τα οποία ασφαλώς ήθελαν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα για να πάψουν συνάδελφοι να ασκούν με υπηρεσιακή επάρκεια τα καθήκοντά τους που σχετίζονται με την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Εκείνες τις ημέρες αντιπροσωπία του ΔΣ συναντήθηκε με τον γεν. γραμματέα του υπουργείου κ. Διδασκάλου ζητώντας τις άμεσες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας για να προστατευθεί ο συνάδελφος, να βρεθούν και να τιμωρηθούν τόσο οι φυσικοί όσο και οι ηθικοί αυτουργοί της αποτρόπαιας και επικίνδυνης επίθεσης κατά του συναδέλφου μας και τέλος να υπάρξουν μέτρα άμεσης προστασίας όσων συναδέλφων διαχειρίζονταν υπηρεσιακά΄ υποθέσεις σχετικές με το νησί της Μυκόνου. Αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου μας μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία επισκέφθηκε το νησί της Μυκόνου, όπου υπήρξαν επαφές με τοπικούς παράγοντες, τον Δήμαρχο του νησιού, τον Διοικητή της Αστυνομίας, εκπροσώπους συλλογικοτήτων από το νησί. Την ίδια ημέρα σε εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο Μυκόνου, όπου παρουσιάσαμε τα δεδομένα, με ιδιαίτερη συγκίνηση διαπιστώσαμε, ότι όλοι οι θεσμικοί φορείς του νησιού βρίσκονταν τόσο στο πλευρό του συναδέλφου μας όσο και στο δικό μας. Το ζήτημα σήμερα βρίσκεται στις δικαστικές αρχές και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε μέχρι να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Κατά την διάρκεια του έτους που αναφέρεται ο παρόν απολογισμός διεξήχθησαν μετά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Μαΐου σύμφωνα με το καταστατικό και οι εκλογές του Συλλόγου μας τον Ιούνη του 2023 με την μαζική συμμετοχή των συναδέλφων από όλες τις υπηρεσίας χωρικής αρμοδιότητας του Ενιαίου Συλλόγου, από τις οποίες έχει προκύψει και η σύνθεση του παρόντος ΔΣ. Υπενθυμίζω ότι το προεδρείο του Ενιαίου Συλλόγου συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 2023 με την συμφωνία όσων συμμετέχουν στο παρόν προεδρείο για

1. Να ενεργοποιηθεί ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων σε κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα που αφορά τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο ΥΠΠΟΑ, την πολιτιστική κληρονομιά, τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την προστασία όλων των δημόσιων δωρεάν αγαθών (υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πολιτισμό).

2.           Να σταθεί αταλάντευτα απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές από όποιον κι αν υλοποιούνται. Να εργαστεί για την οργάνωση των αναγκαίων αγώνων: για την υπεράσπιση της δουλειάς όλων μας, κόντρα σε ενδεχόμενες νέες απολύσεις/διαθεσιμότητες, για νέες προσλήψεις και πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών, για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, για διασφάλιση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και επέκτασή του σε όσους το δικαιούνται, για μείωση του κόστους ζωής και κατάργηση φόρων και πρόσθετων επιβαρύνσεων σε όλα τα βασικά είδη κατανάλωσης (φαγητό, νερό, ρεύμα), για τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματά μας, για μείωση των ωρών εργασία στις 35/βδομάδα, για μείωση των ορίων συνταξιοδότησης (58 γυναίκες – 60 άνδρες), για μια ενιαία σχέση εργασίας στον δημόσιο τομέα με κατάργηση της ελαστικής απασχόλησης, για το κτιριακό, για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στο ξήλωμα της αρχαιολογικής νομοθεσίας, στην άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση των δομών του Υπουργείου (όπως τα μεγάλα δημόσια Μουσεία), στην εισβολή ποικιλώνυμων ιδιωτικών συμφερόντων στην διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην υποβάθμιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας σε αυτόν.

3.           Να συνεχίσει με σταθερότητα και συνέπεια τον αγώνα για να μην αποκοπούν τα 5 μεγάλα Κρατικά Μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ και για να αντιστραφεί η αποδυνάμωση της ενιαίας προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

4.           Να προστατεύσει τα μέλη του απέναντι σε κρούσματα αυθαιρεσιών που παρατηρούνται συνεχώς στις υπηρεσίες, στα υπηρεσιακά τους θέματα που χρονίζουν (πχ με την πίεση για την ορθή λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων).

5.           Να αγωνιστεί για δημοκρατία στους χώρους δουλειάς και για κατάργηση του αντισυνδικαλιστικού Ν. 4808 (Χατζηδάκη).

6.           Να διεκδικήσει την παραμονή όλων των εργαζομένων στην ΥΣΜΑ με δημιουργία και διασφάλιση των απαραίτητων οργανικών θέσεων στην ίδια υπηρεσία.

7.           Να διεκδικήσει πλήρη διαφάνεια στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, για να σβήσουν οι σκιές που βαρύνουν το συνδικαλιστικό κίνημα του ΥΠΠΟΑ, εμπλέκοντας ανυποψίαστους συναδέλφους. Εξυπακούεται ότι ο Ενιαίος Σύλλογος θα συνεχίσει να στηρίζει όσα μέλη του εν αγνοία τους βρέθηκαν εμπλεκόμενα. Να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας περάσματος του προσωπικού του Ταμείου στο Υπουργείο και της λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού από το αρμόδιο Τμήμα του ΥΠΠΟΑ, καθώς και την επαναπρόσληψη του προσωπικού που απολύθηκε.

8.           Να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και να αγωνιστεί για διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

9.           Να συντονιστεί με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ και την ΑΔΕΔΥ για τα παραπάνω θέματα.

10.        Να λειτουργεί δημοκρατικά, με συνελεύσεις, επιτροπές εργαζομένων ανά χώρο δουλειάς, με συλλογικότητα και αλληλεγγύη με τους έκτακτους συναδέλφους και με τα άλλα σωματεία, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της ανάθεσης, δημιουργώντας τους όρους για ένα νέο υπόδειγμα λειτουργίας των συλλογικών μορφών οργάνωσης του κόσμου της εργασίας.

Συναδέλφισες και συνάδελφοι

Ολοκληρώνοντας αυτό τον κύκλο και μέσα στις συνθήκες που περιγράψαμε το Δ.Σ.  Συλλόγου προσπάθησε να ανταποκριθεί στις ανάγκες, τις αγωνίες, και τις διεκδικήσεις των μελών του Συλλόγου μας έχοντας πάντα ως γνώμονα την άποψη, ότι ο Ενιαίος Σύλλογος πρέπει ακόμα και μέσα σε δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες να συνεχίσει να λειτουργεί ως κύτταρο δημοκρατίας, συλλογικής δράσης και προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *