
Tην Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτσμού, μαζι με τα σωματεία ΠΣΕΠ ΥΠ.ΠΟ, Σ.Ε.Α., Σ.ΕΚ.Α., Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Πολιτισμού, προκειμένου να πιέσουμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ να πάρει θέση και να στείλει θετική γνωμοδότηση προς το Γ.Λ.Κ. όπου θα τεκμηριώνει την ανθυγιεινή φύση της εργασίας μας, προκείμενου να ισχυροποιηθεί περαιτέρω το αίτημα μας για ένταξη των επιπλέον ειδικοτήτων και την άμεση χορήγηση του επιδόματος και σε αυτές!
Ζητήσαμε συνάντηση με την ΓΓ Πολιτισμού για να δεσμευτεί, εν οψει της αναθεώρησης της ΚΥΑ του ανθυγιεινού επιδόματος, ότι θα συνταχθεί γνωμοδότηση που θα μαρτυρά τεκμηριωμένα τις επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας για τις ειδικότητες που αδικούνται έως και σήμερα (Αρχαιολόγοι, ΠΕ/ΤΕ Μηχανικοί, ΔΕ Σχεδιαστές, ΤΕ/ΔΕ Ηλεκτρολόγοι, ΔΕ Οδηγοί, το προσωπικό που πραγματοποιεί καταδύσεις ή εργάζεται σε σπήλαια), ώστε να συμπεριληφθούν και αυτές στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Η ΓΓ Πολιτισμού κ. Βικάτου επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις. αλλά δεσμεύτηκε ότι το ραντεβού να πραγματοποιηθεί προσεχώς.
Η επιστολή που κατατέθηκε από τα σωματεία:
Προς:
Πολιτική Ηγεσία Υπουργείου Πολιτισμού
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως παρά την αναγνώριση της επικινδυνότητας και της ανθυγιεινότητας της εργασίας σε πολλές ειδικότητες του ΥΠΠΟ, με την πρόσφατη σχετική ΚΥΑ ΟΙΚ.2/96711/ΔΕΠ/2025 (ΦΕΚ 98/Β/20-1-2025), αρκετές ειδικότητες διαφορετικών κλάδων εξακολουθούν να μην λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αφού αποκλείστηκαν αδικαιολόγητα από αυτήν. Και πιο συγκεκριμένα, αρχαιολόγοι, μηχανικοί, σχεδιαστές, ηλεκτρολόγοι, οδηγοί καθώς και το προσωπικό που πραγματοποιεί καταδύσεις ή εργάζεται σε σπήλαια εργάζονται καθημερινά κάτω από τις ίδιες αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες μαζί με όσους δικαιώθηκαν, χωρίς να αντιμετωπίζονται ισότιμα.
Ως συνδικαλιστικοί φορείς, εκπροσωπώντας χιλιάδες εργαζόμενους διαφορετικών κλάδων, προχωρήσαμε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναίρεση αυτής της αδικίας. Και πιο συγκεκριμένα, καταθέσαμε αίτηση θεραπείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θέσαμε επανειλημμένα το ζήτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ. Τον Αύγουστο (2025) και τον Ιούνιο (2026) ακολούθησαν προγραμματισμένες συναντήσεις εκλεγμένων μελών της διοίκησης του ΠΣΕΠ με υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με θέμα την αίτηση θεραπείας, χωρίς όμως να υπάρξει μέχρι και σήμερα κάποια εξέλιξη ή δέσμευση από την πλευρά τους, καθώς όπως δήλωσαν αυτήν την περίοδο προέχουν άλλες ΚΥΑ και διατάξεις, που αφορούν άλλα Υπουργεία.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως από τις τοποθετήσεις τους ήταν σαφές πως υπάρχει πλήρης άγνοια για τις πραγματικές συνθήκες εργασίας πολλών από τις παραπάνω ειδικότητες. Χαρακτηριστικά, αγνοούσαν ότι οι Αρχαιολόγοι εργάζονται καθημερινά σε σκάμματα, δίπλα σε Εργατοτεχνίτες που λαμβάνουν το επίδομα. Όπως, επίσης, θεωρούσαν ότι οι ΠΕ και ΤΕ Μηχανικοί και ΔΕ Σχεδιαστές εργάζονται αποκλειστικά σε γραφείο. Ως προς τους Ηλεκτρολόγους και τους Οδηγούς δήλωσαν απλώς ότι «έτσι έκρινε η επιτροπή», χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο αναθεώρησης.
Από την δική μας πλευρά επιμείναμε στους λόγους που πρέπει να ενταχθούν στο επίδομα και οι ανωτέρω ειδικότητες, στοιχειοθετώντας με σαφή και στέρεη επιχειρηματολογία τις πραγματικές καθημερινές συνθήκες εργασίας, κάτω από τις οποίες καλούνται καθημερινά να εργασθούν οι συνάδελφοι. Τελικά, οι εκπρόσωποι του ΓΛΚ, κάτω από την πίεση που ασκήσαμε, μας απάντησαν πως για να ενταχθούν αυτές οι ειδικότητες, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι εργάζονται κατά κύριο λόγο σε υπαίθριες, επικίνδυνες ή ανθυγιεινές συνθήκες, και σε αυτό θα συνεπικουρήσει η επιβεβαίωση της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΠΟ, ως ο κύριος εργοδότης μας, με τη σύνταξη θετικής γνωμοδότησης προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία θα μαρτυρά αυτές τις συνθήκες εργασίας.
Σημειωτέον ότι, όσον αφορά στους ΠΕ Μηχανικούς, η ειδικότητα των Χημικών Μηχανικών, ενώ ήταν η μοναδική που λάμβανε το εν λόγω επίδομα, με τη νέα ΚΥΑ εξαιρέθηκε από αυτό. Για αυτόν το λόγο η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ έχει προσφύγει στο ΣτΕ, προκειμένου οι Χημικοί Μηχανικοί, καθώς και το σύνολο των ΠΕ Μηχανικών που εργάζονται στα εργαστήρια ή στο εργοτάξιο να ενταχθούν στους δικαιούχους του εν λόγω επιδόματος.
Σκοπός, λοιπόν, της παρούσας επιστολής είναι το αίτημα μας για σύνταξη θετικής γνωμοδότησης από εσάς, την Πολιτική Ηγεσία, που θα μαρτυρά τεκμηριωμένα τις επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας για τις ειδικότητες που αδικούνται έως και σήμερα (Αρχαιολόγοι, ΠΕ/ΤΕ Μηχανικοί, ΔΕ Σχεδιαστές, ΤΕ/ΔΕ Ηλεκτρολόγοι, ΔΕ Οδηγοί, το προσωπικό που πραγματοποιεί καταδύσεις ή εργάζεται σε σπήλαια), ώστε να συμπεριληφθούν και αυτές στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Κλείνοντας, να τονίσουμε για ακόμη μια φορά πως η μη χορήγηση του επιδόματος σε μια σειρά από κλάδους και ειδικότητες αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια απαξίωσης της εργασίας μας στο ΥΠΠΟ, έχοντας καθαρό πολιτικό πρόσημο. Δικαίως θεωρούμε ότι η μη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος αποτελεί ξεκάθαρα μια πολιτική που βαρύνει όλες τις διοικήσεις του ΥΠΠΟ διαχρονικά, οι οποίες με τη δικαιολογία της δημοσιονομικής πολιτικής αρνούνται την άρση αυτής της αδικίας, που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια σε βάρος μας, σε βάρος των συναδέλφων μας.
Συνυπογράφουν:
Ενιαίος Σύλλογος Υπάλληλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς & Νήσων
Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπάλληλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών
Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού
Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ημερομηνία:
17/09/2026
