Ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου και την παρουσία του Συλλόγου στην ακρόαση φορέων της ΕΕΔΑ

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων συνεχίζει, σε συντονισμό με άλλους φορείς και σωματεία, τον αγώνα για τη διάσωση και ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου που έχει βρεθεί στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό:

  1. Το ΔΣ αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης, όταν αυτή εκδοθεί, και υπέρ της εφαρμογής του Αρχαιολογικού Νόμου. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα συζητήθηκε ως «κατεπείγον» στο ΚΑΣ στις 18/12/2019, υπενθυμίζουμε ότι ανάγκασαν τις αρμόδιες Υπηρεσίες να γνωμοδοτήσουν εντός 2 ημερών, αλλά έχει φτάσει Φεβρουάριος και η Υπουργική Απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί, ώστε να προχωρήσουν και οι νομικές ενέργειες εναντίον της!
  2. Μετά από πρόσκληση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων συμμετείχε στην ακρόαση φορέων που οργάνωσε η ΕΕΔΑ στις 29 Ιανουαρίου 2020, για το μείζον ζήτημα των μοναδικής σημασίας αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. 

Η ΕΕΔΑ είναι το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας σε θέματα προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έχει συσταθεί με το Ν. 2667/1998 σύμφωνα με κανόνες των Ηνωμένων Εθνών, τις «Αρχές των Παρισίων». Σε αυτήν μετέχουν πρόσωπα οριζόμενα από σαράντα ένα φορείς (ανεξάρτητες Αρχές, πανεπιστημιακές σχολές νομικών και πολιτικών επιστημών, οργανώσεις πολιτών, πολιτικά κόμματα και υπουργεία, κοκ). Αναγνωρίζοντας τη σημασία των πολιτιστικών δικαιωμάτων και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ΕΕΔΑ κάλεσε σε ακρόαση φορείς, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Τμήματος Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων της, προκειμένου να διαμορφώσει πληρέστερη άποψη για το ζήτημα της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου.

Ο Ενιαίος Σύλλογος, από κοινού με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολογων, τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, την Ελληνική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Βόλου, και την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομίας, στήριξαν την ανάγκη διατήρησης κατά χώρα (in situ) του μοναδικού

στο είδος του μνημειακού συνόλου, που περιλαμβάνει το βυζαντινό τετράπυλο και τη διασταύρωση των δύο κύριων οδών, της μέσης οδού και της κάθετης της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, μαζί με τα παρόδια δημόσια κτίρια.

Η εκπρόσωπος του Ενιαίου Συλλόγου επισήμανε τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα είχε η απευκταία επιλογή της απόσπασης και επανατοποθέτησης, τόσο στο ίδιο το μνημείο και την αυθεντικότητά του όσο και στην ιστορική μνήμη της πόλης. Τόνισε, επίσης, πως η λύση που είχε επιλεγεί το 2017 και ήδη είχε αρχίσει να υλοποιείται, με την κατά χώρα διατήρηση των αρχαίων και την κατασκευή του σταθμού κάτω από το επίπεδο των αρχαιοτήτων, είναι όχι μόνο επιστημονικά τεκμηριωμένη αλλά και η μοναδική ορθή πρόταση για την διαχείριση των αρχαιοτήτων, εξασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου χωρίς επιπλέον οικονομικές και χρονικές επιβαρύνσεις. Ως εκ τούτου είναι και η μόνη σύμφωνη με τον Αρχαιολογικό Νόμο που είναι απολύτως σαφής στο θέμα αυτό: «Η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του» (άρθρο 42).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την ακρόαση φορέων (http://www.nchr.gr/images/pdf/nea_epikairothta/deltia_tupou/DT_Akroasi%20foreon%20gia%20arxaiotites%20metro%20Thessalonikis.pdf), σημειώνεται πως «η ΕΕΔΑ ως εθνικός θεσμός προστασίας και προώθησης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο πλαίσιο του συμβουλευτικού προς την Πολιτεία ρόλου της, θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για το θέμα».

One thought on “Ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου και την παρουσία του Συλλόγου στην ακρόαση φορέων της ΕΕΔΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *