Άκαρπη η συνεδρίαση για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων στην Αίγλη Ζαππείου

Δεν πήρε απόφαση για το ζήτημα της νομιμοποίησης περίπου 2.000 τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών αλλά και καταπατήσεων κοινόχρηστων χώρων στο ιστορικό κτίριο της Αίγλης του Ζαππείου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) στην χτεσινή του (2/4) συνεδρίαση.

Μετά από πολύωρη διαδικασία που ανέδειξε τα σημαντικά προβλήματα στο αίτημα για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, το ΚΣΝΜ διέκοψε τη συζήτηση του θέματος, προκειμένου οι αιτούντες (Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων) να προσκομίσουν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η παρέμβαση του Συλλόγου μας που, με ανακοίνωσή του πριν εκδόθηκε πριν από την συνεδρίαση και κοινοποιήθηκε στα μέλη του ΚΣΝΜ, ζήτησε την απόσυρση του θέματος από την συνεδρίαση, επισημαίνοντας την ανάγκη η ιστορική Αίγλη Ζαππείου να διασωθεί στην αρχική της μορφή, “όχι μόνο γιατί προστατεύεται από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου και τις διατάξεις περί κληροδοτημάτων, αλλά και γιατί είναι σκανδαλώδες η πολιτεία και τα όργανά της, υποσκάπτοντας το κύρος τους να υποκύπτουν σε πολυποίκιλες πιέσεις και να παραμένει η κατάσταση ως έχει ή ακόμα περισσότερο να επιχειρείται η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών”.

Τονίζουμε εκ νέου πως ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να προχωρήσουν στις εκ του νόμου υποχρεωτικές ενέργειες για την άρση των πολεοδομικών παρανομιών που έχουν διαπιστωθεί στην Αίγλη του Ζαππείου ήδη από το 1993.

Είναι προφανές πως το επιχείρημα της καλύτερης εμπορικής αξιοποίησης του ακινήτου, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, δεν είναι δυνατόν να κατισχύσει ούτε έναντι του αρχαιολογικού νόμου και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης ούτε έναντι των διατάξεων περί κληροδοτημάτων.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων θα συνεχίσει, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά και την βούληση του ίδιου του ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα, να παρακολουθεί την υπόθεση αυτή στενά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *