Για την υπόθεση της εταιρείας Ι ΚNOW HOW

Έκπληξη και προβληματισμό προκαλεί η απόφαση της υπουργού Λ. Μενδώνη να ανακαλέσει με Υπουργική της Απόφαση (ΥΑ) την προηγούμενη ΥΑ, με την οποία είχε κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ (Ι ΚNOW HOW) Πληροφορική ΑΕ, καθώς δεν είχε παραδώσει σύμφωνα με τη συμβατικές της υποχρεώσεις τα παραδοτέα του υποέργου  «Ανάπτυξη Εφαρμογών», στο πλαίσιο του Έργου «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων».

Θυμίζουμε, πως η εν λόγω εταιρεία όχι μόνο έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά έχει στραφεί με μήνυση και εναντίον τριών συναδέλφων μας, εκ των οποίων δύο μέλη του συλλόγου μας, τακτικών μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου για τις διαπιστώσεις και την εισήγησή τους, την άσκηση δηλαδή των καθηκόντων τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και υπέρ του συμφέροντος του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων έχει καταγγείλει κατηγορηματικά την εκφοβιστική αυτή ενέργεια της συγκεκριμένης εταιρείας. Στην ανακοίνωση που είχε τότε εκδώσει ο Σύλλογός μας σημειώναμε πως: “Είναι χρέος μας να μην επιτρέψουμε πέπλο φόβου να σκεπάσει όσους συνάδελφους και συναδέλφισσες έχουν ελεγκτικές αρμοδιότητες, να ορθώσουμε τείχος σε όσους θέλουν να μετατρέψουν το ελληνικό δημόσιο σε παρακολούθημα ιδιωτικών συμφερόντων, να προστατέψουμε το δημόσιο αγαθό προς όφελος της κοινωνίας. Είναι υπόθεση τιμής και αξιοπρέπειας για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προστατέψει τους συναδέλφους και άμεσα να εφαρμόσει πολιτικές που θα αποτρέπουν παρόμοιες εξελίξεις”.

Δυστυχώς, σήμερα βλέπουμε πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ κινείται ακριβώς στον αντίποδα. Αντί να προχωρήσει, όπως όφειλε εδώ και μήνες, στις διαδικασίες για την απόδοση και καταλογισμό των ευθυνών της Ι ΚNOW HOW Πληροφορική ΑΕ για τη ζημιά που επέφερε στο ελληνικό δημόσιο, έρχεται με την πρόσφατη ΥΑ να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να δικαιώσει, επί της ουσίας, τις αιτιάσεις της εταιρείας!

Η κίνηση αυτή της Υπουργού Πολιτισμού, εξόχως προβληματική τόσο στα επιμέρους σημεία της όσο και εν συνόλω, συνιστά μια απολύτως αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση. Επιπλέον μόλις πρόσφατα και εν μέσω πανδημίας ανατέθηκε στην ίδια εταιρεία το έργο «Τεχνική Υποστήριξη, Συντήρηση του ΟΠΣ του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου – Συμφωνία Διασφάλισης Επιπέδου Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Service Level Agreement SLA) συνολικής αξίας 74.000 ευρώ με ΦΠΑ. Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων καταδικάζει εκ νέου κάθε απόπειρα εκφοβισμού συναδέλφων που εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους με ζήλο και με αυταπάρνηση υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος για την υπεράσπιση των μελών του, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν.

One thought on “Για την υπόθεση της εταιρείας Ι ΚNOW HOW

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *