Η μετακόμιση της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων είναι μια άσκοπη ενέργεια και πρέπει να ματαιωθεί

Την στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού εντείνονται και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ εντέλει τη μετακόμιση της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων από το κτίριο της κεντρικής υπηρεσίας σε άλλο κτίριο επί της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια ενέργεια άσκοπη, πέρα από κάθε λογική σε αυτή τη συγκυρία.

Είναι προφανές ότι, ενώ όλο το Υπουργείο Πολιτισμού λειτουργεί σε καθεστώς μερικής αναστολής λειτουργίας σύμφωνα με την ΥΑ ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/ΤΔΜΠ/143244/11768/11546/4180/18-3-2020 (ορθή επανάληψη 24-3-2020), με προσωπικό που απασχολείται με εκ περιτροπής εργασία και εργασία από το σπίτι, η μετακόμιση μιας Διεύθυνσης σε διαφορετικό κτίριο από αυτό που στεγάζεται σήμερα, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, ενώ παράλληλα εκθέτει τους εργαζόμενους σε επιπλέον αχρείαστο κίνδυνο.

Θυμίζουμε ότι το καθεστώς της μερικής αναστολής λειτουργίας ισχύει για όλο τον δημόσιο τομέα και σκοπό έχει μεταξύ άλλων και την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Δεν δικαιολογείται λοιπόν με κανένα τρόπο η μεταφορά της ΔΒΜΑ εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση ζητά από όλους μας να επιδείξουμε υπευθυνότητα και να περιορίσουμε κατά το δυνατό όλες τις μετακινήσεις. Οι εργασίες συσκευασίας και οι μεταφορικές εργασίες που θα απαιτηθούν (συνεργεία μετακόμισης, μεταφορά δικτύων κλπ) όταν το ΥΠΠΟΑ ορθά, έστω και καθυστερημένα, έχει συμμορφωθεί με την γενική οδηγία περί της μη προσέλευσης κοινού στις υπηρεσίες και την συνολική απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, θα αποτελέσει επικίνδυνη εξαίρεση από τον γενικό κανόνα περί αποφυγής μετακινήσεων και συγχρωτισμού.

Ο Ενιαίος Σύλλογος αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη μεταφορά της ΔΒΜΑ και καλεί την πολιτική ηγεσία να λάβει υπόψη της τη συνολική πολιτική αντιμετώπισης του κορωνοϊού και να αναβάλλει κάθε σχέδιο μεταφοράς της ΔΒΜΑ για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων, καλό είναι επίσης να εξεταστεί η διαίρεση μίας Διεύθυνσης και του αρχείου της σε 3 κτίρια κι αν αυτό εξυπηρετεί την καθημερινή της λειτουργία και τις ανάγκες της.

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι η προστασία της υγείας των εργαζομένων αλλά και της δημόσιας υγείας αποτελεί τούτες τις στιγμές το κρίσιμο υπέρτατο αγαθό για όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *