7 Απρίλη – στηρίζουμε τη δημόσια υγεία, στηρίζουμε τα αιτήματα των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία

Τους τελευταίους μήνες ο πλανήτης ζει με τον κίνδυνο της διεθνούς πανδημίας του κορωνοϊού. Παρά τα όσα μας έλεγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να δικαιολογήσουν τις περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις άμεσες και έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις στην ασφάλεια και στην περίθαλψη, τώρα πια αναγκάζονται όλοι να συνομολογήσουν ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή για την δημόσια υγεία είναι η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας: της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, των δημόσιων νοσοκομείων, των δημόσιων ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών κλινικών.

Στα χρόνια των μνημονίων στη χώρα μας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποδεκατίστηκε, νοσοκομεία, κλινικές και Κέντρα Υγείας έκλεισαν, μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στο ΕΣΥ, γιατροί αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, φτάσαμε να έχουμε τις λιγότερες κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους σε όλη την ΕΕ! Η κατάσταση αυτή πρέπει να αναστραφεί τώρα και να αναστραφεί για πάντα.

Διεκδικούμε στήριξη, χρηματοδότηση και στελέχωσητων δημόσιων νοσοκομείων και το ΕΚΑΒ.

Διεκδικούμε τη στήριξη, τώρα και μετά, σε όλα τα δημόσια αγαθά: την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό και κάθε δημόσιο αγαθό.

Τα αιτήματα των υγειονομικών της πρώτης γραμμής είναι αιτήματα ΟΛΩΝ μας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με την ΟΕΝΓΕ και απαιτούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ. Το προσωπικό που θα κληθεί σήμερα να αντιμετωπίσει την πανδημία, και μάλιστα με σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλειά του, πρέπει να είναι μόνιμο προσωπικό. Οι υγειονομικές ανάγκες δεν σταματούν, αντιθέτως απαιτούν την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.
  • Να δοθούν άμεσα κατάλληλα μέσα προστασίας σε όλους τους υγειονομικούς.
  • Να εξοπλιστούν τα νοσοκομεία με αναπνευστήρες, με νέα κρεβάτια ΜΑΦ και ΜΕΘ. Επίταξη των κλινών των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, με την ελάχιστη αμοιβή, για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Ένταξη όλων των μονάδων υγείας στρατιωτικών, πανεπιστημιακών και ιδιωτικών νοσοκομείων σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Να δοθεί προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ώστε κάθε ασφαλισμένος να έχει τον «γιατρό του». Άμεση πρόσβαση όλων όσων εμφανίζουν συμπτώματα σε γιατρό. Κανείς σπίτι χωρίς ιατρική παρακολούθηση.
  • Να δοθεί χρηματοδότηση στα δημόσια Ερευνητικά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για να διεξάγουν το τεστ, καθώς και να ξεκινήσουν έρευνες για το εμβόλιο. Διενέργεια τεστ δωρεάν, με ευθύνη του δημοσίου, για την παρακολούθηση της ασθένειας.
  • Μέριμνα για ευπαθείς ομάδες – άπορους – αστέγους – φυλακισμένους – πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και μέτρα πρόνοιας. 

Η επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας θα είναι, την επόμενη μέρα της πανδημίας, πραγματική παρακαταθήκη για την κοινωνία.

Συμμετέχουμε στην ημέρα δράσης για την δημόσια υγεία στις 7 Απρίλη με ανάρτηση της αφίσας της ΟΕΝΓΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *