Δικαιώματα εργαζομένων: Τι ισχύει για τις ειδικές άδειες για λόγους προστασίας της υγείας των υπαλλήλων (ΝΕΟ)

Ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων συνεχίζει την προσπάθεια να βοηθήσει τα μέλη του και όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στο Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τα δικαιώματά τους κατά την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Τα παρακάτω ισχύουν για το τακτικό και το έκτακτο προσωπικό του δημοσίου:

Α. ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ:

ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ: δημόσιοι υπάλληλοι που είναι καρκινοπαθείς και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση (ΠΝΠ 14-3-2020).

ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: 1.1. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. 1.2. Ασθενείς/άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών με: α) ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση, παρά τη μέγιστη αγωγή, β) αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: 8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος >200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/ μακρο αγγειακές επιπλοκές, γ) χρόνια αναπνευστικά νοσήματα μέτριου προς σοβαρού βαθμού: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις, δ) χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, εφ’ όσον παρουσιάζουν: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας:< 40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες, ε) χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση, στ) χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση). 1.3. Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI>40). 1.4. Άτομα όλων των ηλικιών, που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη) σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού – Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν >2 ανοσοκατασταλτικά φάρμακα – HIV ασθενείς με CD4<200/μL. 1.5. Ασθενείς με διάγνωση νεοπλασίας κατά την τελευταία πενταετία ή που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία. 1.6. Ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, δρεπανοκυτταρική αναιμία και πολυμεταγγιζόμενα άτομα. 1.7. Γυναίκες που κυοφορούν. (ΦΕΚ 1800/Β/11-5-2020)

ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ: Υποχρεωτικά

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ: βλ. Εγκυκλίους ΥΠΕΣ

Η άδεια αυτή δεν αφαιρείται από την αναρρωτική άδεια που δικαιούνται οι ως άνω υπάλληλοι.

Οι υπάλληλοι αυτοί δεν προσμετρώνται σε όσους ασκούν εξ αποστάσεως εργασίας

Β. ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

-ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ» ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΟΔΥ: (ΠΝΠ 20-3-2020). Υπάλληλος του Δημοσίου, που απαιτείται να τεθεί σε περιορισμό, κατόπιν οδηγιών που του έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ή από άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον Ε.Ο.Δ.Υ.

ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ: Υποχρεωτικά

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ: υπεύθυνη δήλωση (από το περιεχόμενο της οποίας θα πρέπει να προκύπτουν τα στοιχεία και να προσδιορίζεται το ακριβές χρονικό διάστημα, για το οποίο δόθηκε η οδηγία για τη θέση σε περιορισμό, βλ. εγκύκλιο ΥΠΕΣ 23/3/2020)

Η άδεια αυτή δεν αφαιρείται από την δικαιούμενη αναρρωτική άδεια του υπαλλήλου, ούτε απαιτείται ο υπάλληλος να παραπεμφθεί στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.

Οι υπάλληλοι αυτοί προσμετρώνται στους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Γ. ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

-ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ: δύνανται κατά την κρίση των αρμοδίων θεραπόντων ιατρών τους να προσκομίσουν εκείνα τα δικαιολογητικά δυνάμει των οποίων είναι δυνατή η χορήγηση άδειας στους υπαλλήλους αυτούς, σύμφωνα με τις πάγιες κείμενες διατάξεις (π.χ. αναρρωτική άδεια) ή εναλλακτικάπαροχή εκ μέρους τους αποκλειστικά εξ αποστάσεως εργασίας. (Εγκύκλιος ΥΠΕΣ 20/3/2020)

-ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ (εξαιρούνται τα τέκνα, ΑΜΕΑ κλπ που ρυθμίζονται με άλλες διατάξεις): Στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σε κάθε φορέα, θα ήταν δυνατό να εκτιμηθεί η ιδιαίτερη αυτή περίσταση από το αρμόδιο όργανο διοίκησης και να ανατεθεί στους υπαλλήλους αυτούς εξ αποστάσεως παροχή εργασίας με όρους τέτοιους ώστε αφενός να διασφαλίζεται η προστασία των οικείων τους, αλλά αφετέρου να μην διακυβεύεται και η υγεία των λοιπών συναδέλφων, οι οποίοι λόγω του ως άνω χειρισμού ενδεχομένως να πρέπει να παρίστανται διαρκώς στην Υπηρεσία. (Εγκύκλιος ΥΠΕΣ 20/3/2020)

Όλες οι ΠΝΠ, οι εγκύκλιοι και τα σχετικά έγγραφα εδώ (η ιστοσελίδα ανανεώνεται συνεχώς):

Για οποιεσδήποτε απορίες, επικοινωνήστε με τον Σύλλογο στο email eniaiosyppo@culture.gr ή στα τηλ. 6937128748, 6972009614, 6948369941

One thought on “Δικαιώματα εργαζομένων: Τι ισχύει για τις ειδικές άδειες για λόγους προστασίας της υγείας των υπαλλήλων (ΝΕΟ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *