ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς την πολιτική ηγεσία σχετικά με τα «υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας» σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία

Στις 18/5/2020 άνοιξαν για το κοινό οι αρχαιολογικοί χώροι, με «πρωτόκολλα ασφαλείας» που καταρτίστηκαν από τις κατά τόπους Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Οι οδηγίες που στάλθηκαν από τον αρμόδιο ΓΓ Πολιτισμού ακολουθούσαν τις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, χωρίς κάποια εξειδίκευση με βάση τις ιδιαιτερότητες των χώρων, με αποτέλεσμα το βάρος για την ορθή εφαρμογή τους να πέφτει για άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων.

Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ακολουθηθεί για τα Μουσεία και εν γένει τους κλειστούς εκθεσιακούς χώρους που πρόκειται να ανοίξουν στο κοινό στις 15 Ιουνίου.

Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε εκθεσιακού χώρου και να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την Επιτροπή Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, για να εξειδικευτούν στη συνέχεια από κάθε Υπηρεσία και Μουσείο.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας αφορούν τόσο τα δημόσια Μουσεία του ΥΠΠΟΑ, όσο και τα ΝΠΔΔ και τα εποπτευόμενα ιδιωτικά, μικρά και μεγάλα, Μουσεία της χώρας.

Η γενική οδηγία για «φυσικό αερισμό» δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στα μεγάλα Μουσεία της χώρας, στα περισσότερα από τα οποία ο εξαερισμός  στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στη χρήση συστημάτων κλιματισμού, και η λειτουργία του (ποσοστά υγρασίας και θερμοκρασίας) είναι ρυθμισμένη για την προστασία των εκθεμάτων. Στους εκθεσιακούς χώρους απαιτούνται κατά περίπτωση ειδικές συνθήκες για τη διατήρηση ευαίσθητων ευρημάτων (λχ τοιχογραφίες), αλλά και ειδικές συνθήκες φωτισμού ανάλογα με τους τρόπους παρουσίασης των εκθεμάτων.  Η ρύθμιση των θεμάτων αυτών απαιτεί εξειδικευμένες απαντήσεις σε εξειδικευμένα ερωτήματα προς την ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το διεπιστημονικό προσωπικό των Μουσείων της χώρας.

Σε άλλους εκθεσιακούς χώρους, απαιτούνται οδηγίες για την προσαρμογή της λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων, ανάλογα με το είδος τους, την 24ωρη ή μη λειτουργία, το συνδυασμό τους με τον φυσικό αερισμό, όπου αυτό είναι εφικτό, και προμήθεια νέων κλιματιστικών όπου τα υπάρχοντα κριθούν ακατάλληλα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Να δοθούν οδηγίες για τη ρύθμιση της ροής των επισκεπτών, με δεδομένο ότι υπάρχουν ομάδες επισκεπτών που έρχονται στους εκθεσιακούς χώρους σε οργανωμένα γκρουπ με ξεναγό. Πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα προγραμματισμού των επισκέψεων οργανωμένων ομάδων και να καθοριστεί μέγιστος χρόνος παραμονής τους ανά εκθεσιακό χώρο.

Να δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο καθαριότητας και απολύμανσης σε κάθε χώρο που δέχεται κοινό.

– Να δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση ή μη και με ποιους όρους ιματιοθήκης, ερμαρίων και αυτόματων ξεναγών.

– Να δοθούν οδηγίες για τους χώρους συνάθροισης κοινού (πχ αίθουσες προβολών).

– Να δοθούν οδηγίες για τα πωλητήρια του ΤΑΠ σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι χώροι μόλις λίγων τετραγωνικών. Επιπλέον, πρέπει όλα τα πωλητήρια να εφοδιαστούν με POS.

Ο συνδυασμός της υγείας εργαζομένων και επισκεπτών με την προστασία των ευρημάτων και τις ειδικές συνθήκες που υπάρχουν για αυτήν σε κάθε Μουσείο, αλλά και την εξασφάλιση της λειτουργικότητας της επίσκεψης, προϋποθέτουν τη συνεργασία με την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, αφού της τεθούν όλα τα ερωτήματα που μπορούν να καταγράψουν οι εξειδικευμένοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες που υπηρετούν στα Μουσεία.

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να συνεργαστεί με τις αρμόδιες Υπηρεσίες για να συγκεντρωθούν τα ερωτήματα και τα ζητήματα που χρειάζεται να ρυθμιστούν, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες, σαφείς και εξειδικευμένες οδηγίες στα Υγειονομικά Πρωτόκολλα Λειτουργίας.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο Υπουργείο Πολιτισμού επιθυμούμε όσο κανείς άλλος να είναι ανοιχτά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι για τους επισκέπτες, με πλήρη διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας και της προστασίας εκθεμάτων και μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι χαρά μας να υποδεχτούμε επισκέπτες και κοινό, μετά από όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας! Σε αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, εργαζόμαστε καθημερινά ο καθένας και η καθεμιά από τη θέση του με ευσυνειδησία, παρεμβαίνοντας, όταν χρειάζεται, μέσα από τα συνδικαλιστικά μας όργανα, καταθέτοντας προτάσεις.

Είναι ανάγκη και η πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίσει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα και την πρέπουσα εμπιστοσύνη στις αρμόδιες Υπηρεσίες. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν ελάχιστες μέρες πλέον έχουν μείνει μέχρι την ημερομηνία που έχει εξαγγελθεί για το άνοιγμα των Μουσείων και των εκθεσιακών χώρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *