Ο Ενιαίος Σύλλογος για τις απολύσεις (αναστολές συμβάσεων εργασίας) στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Την Πέμπτη 18/6/2020 δύο εργαζόμενες στο πολύπαθο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, αντί να περάσουν στο ΥΠΠΟΑ όπως προβλέπει ο νόμος 4598/2019, ενημερώθηκαν εγγράφως από τον εκκαθαριστή του φορέα, ο οποίος είναι συνάδελφος εργαζόμενος στο ΥΠΠΟΑ, ότι σύμφωνα με απόφασή του αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας τους έως 20/12/2020. Πρόκειται  για απόφαση άδικη, αναιτιολόγητη, και καταφανώς επιθετική απέναντι σε εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ, η οποία προοιωνίζεται μια σειρά από δυσμενείς εξελίξεις.

Ακόμα περισσότερο, ενώ το θέμα της εργασιακής αποκατάστασης των συναδέλφων εργαζομένων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας ρυθμίστηκε με το άρθρο 7 του Ν. 4598/2019 στο οποίο προβλέπεται, η κατάταξή τους σε προσωπαγείς θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στο ΥΠΠΟΑ, με μια σειρά ενεργειών η τωρινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, όχι μόνο δεν προχώρησε με αποκλειστική της ευθύνη στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά αντίθετα έθεσε τον φορέα στο υβριδικό καθεστώς της «εκκαθάρισης εν λειτουργία», διακυβεύοντας μια σειρά από λειτουργίες του φορέα. Σαν να μην έφτανε αυτό, στην συνέχεια όρισε με Υπουργική Απόφαση εκκαθαριστή, με αρμοδιότητες τόσο διοικητικές, όσο και σχετικές με το μέλλον των εργαζομένων του Ταμείου, καθώς ο ίδιος έχει την δυνατότητα να απολύσει όσους εργαζόμενους του φορέα κρίνει, ότι δεν είναι απαραίτητοι για τις ανάγκες λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού ή της εκκαθάρισης.

Ο νομικά πρωτοφανής όρος “αναστολή σύμβασης εργασίας” δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συγκάλυψη της απόλυσης. Στο ΥΠΠΟΑ οι εργαζόμενοι έχουμε ακόμα νωπές τις μνήμες από τις “διαθεσιμότητες” και τις “εφεδρείες”, που δεν ήταν τίποτε άλλο από απολύσεις. Αντίστοιχα όμως νωπή είναι και η μνήμη των συλλογικών αγώνων που δόθηκαν από όλους τους συλλόγους για να ανατραπούν αντεργατικές πολιτικές, που στόχο είχαν μόνο την υποβάθμιση της εργασίας, οδηγώντας συναδέλφους στην ανεργία.

Η “αναστολή σύμβασης εργασίας” δύο υπαλλήλων ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) του Ταμείου, μετά από 15 χρόνια εργασίας τους στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, είναι μια έννοια που δεν υφίσταται στο εργατικό δίκαιο. Ισοδυναμεί προφανώς με απόλυση, πράξη εντελώς αναιτιολόγητη και κατά παράβαση του άρ. 7 του ν. 4598/2019, μια πράξη που μόνο ως εκδικητική μπορεί να εκληφθεί.

Ο Ενιαίος Σύλλογος κατέθεσε την Πέμπτη 18 Ιουνίου αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της κοινής Απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού και του Υπουργού Οικονομικών για τη διαδικασία της εκκαθάρισης και τις αρμοδιότητες του εκκαθαριστή στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ).

Με την αίτησή μας αναδεικνύεται, πλήθος παραβάσεων και υπερβάσεων του νόμου και θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη δημόσια διοίκηση. Οι αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της χρηστής διοίκησης καταστρατηγούνται σε νομικά κείμενα γεμάτα από ασάφειες, αντιφάσεις, αοριστίες και σύγχυση, χαρακτηριστικά κειμένων που εκδίδονται για σκοπούς εμφανώς διαφορετικούς από εκείνους για τους οποίους υποτίθεται πως έχουν νομοθετηθεί!

Ο Ενιαίος Σύλλογος θα συνεχίσει αταλάντευτα και με κάθε πρόσφορο μέσο να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις των εργαζομένων, να αντιστρατεύεται τις απολύσεις όπως κι αν βαφτίζονται, να διεκδικεί και για το Υπουργείο Πολιτισμού τους στοιχειώδεις όρους για μια χρηστή διοίκηση, κόντρα στους κρυφούς και φανερούς μηχανισμούς κατάλυσης κάθε νομιμότητας, απέναντι στην ακατάσχετη ψευδολογία και τις άθλιες εκβιαστικές πρακτικές μίσους και εκδικητικότητας.

Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε να συστρατευτεί μαζί μας το σύνολο των εργαζομένων, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις, ανεξάρτητα από κομματικές η παραταξιακές προτιμήσεις. Γιατί είναι ένας αγώνας για την εργασιακή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όλων μας! 

Ο Ενιαίος Σύλλογος έχει όπως πάντα ξεκάθαρη θέση. Ζητάμε:

  • Να ανακληθούν άμεσα οι άδικες, αναιτιολόγητες και επιθετικές συνολικά προς τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ απολύσεις (αναστολές συμβάσεων εργασίας) στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας
  • Να μην προχωρήσει ο εκκαθαριστής σε καμμία άλλη παρόμοια ενέργεια εφεξής
  • Να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία κατάταξης του συνόλου των συναδέλφων στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας σε προσωποπαγείς θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στο ΥΠΠΟΑ όπως προβλέπεται από το άρθρο 7 του ν. 4598/2019.
  • Να χυθεί άπλετο φως για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς  μισόλογα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *