Ο Ενιαίος Σύλλογος για τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ

Μετά την πρόσφατη απόλυση δύο εργαζομένων από το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ (βλ. ανακοίνωση Ενιαίου Συλλόγου 22/6/2020), οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον φορέα ενημερώθηκαν από τον Εκκαθαριστή του Ταμείου, ότι θα παραμείνουν απλήρωτοι για τον Ιούνιο και μέχρι νεωτέρας, γιατί δεν υπάρχουν επαρκή αποθεματικά στον φορέα. Βέβαια όταν το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ τέθηκε σε «εκκαθάριση εν λειτουργία» η πολιτική ηγεσία διαβεβαίωνε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την ομαλή λειτουργία όσο θα βρίσκεται στο υβριδικό καθεστώς της «εκκαθάρισης εν λειτουργία». Αντίθετα στην ενημέρωση του Εκκαθαριστή προς τους εργαζόμενους του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ δεν αναφέρεται τίποτε διαφωτιστικό: ούτε αν έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ για τη μισθοδοσία των εργαζόμενων, ούτε οικονομικός απολογισμός για το πού κατευθύνθηκαν τα χρήματα του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ. Εύλογα προκύπτει και μια σειρά άλλων ερωτημάτων, όπως αν υπάρχουν χρήματα για τη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού ως το τέλος Ιουλίου και αν έχουν προβλεφτεί χρήματα για τη λειτουργία του κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021.

Ανησυχία  προκαλεί και το γεγονός ότι, «ξηλώνεται» και το Τμήμα Παιδικού Σταθμού του ΥΠΠΟΑ, αφού μένει χωρίς προϊστάμενο μετά από άλλη μία αυθαίρετη μετακίνηση προϊστάμενου. Η μετακίνηση αυτή, με πρόσχημα τις «υπηρεσιακές ανάγκες» έρχεται να συμπληρώσει σειρά μετακινήσεων «ανεπιθυμήτων» υπαλλήλων, στις οποίες επιδίδεται η πολιτική ηγεσία εδώ και ένα χρόνο με διάφορες «αφορμές». Πάνω από όλα όμως δείχνει ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εφαρμοστούν ποτέ οι διατάξεις του νόμου 4598/2019 που προβλέπουν την μεταφορά του παιδικού σταθμού, της ευθύνης για την πληρωμή των κατασκηνώσεων, καθώς και του προσωπικού του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ στο ΥΠΠΟΑ. Για όλα αυτά ήταν αρμόδιο το Τμήμα Παιδικού Σταθμού του ΥΠΠΟΑ.

Έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι η προϊσταμένη του τμήματος Παιδικού Σταθμού ήταν επίσης Διευθύντρια του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, από όπου απομακρύνθηκε από την Υπουργό, με την προσχηματική αιτιολογία (εκκρεμεί προσφυγή ενάντια σε αυτή την απόφαση και θα κριθεί στο αρμόδιο δικαστήριο), ότι η υπηρεσιακή της θέση ως Τμηματάρχη Παιδικού Σταθμού του ΥΠΠΟΑ και η τοποθέτησή της ως Διευθύντριας του Ταμείου ήταν ασύμβατες.

Ο παιδικός σταθμός και οι κατασκηνώσεις των παιδιών των υπάλληλων είναι δύο κατακτήσεις των εργαζόμενων που έπρεπε να έχουν ήδη κατοχυρωθεί με το πέρασμά τους στο ΥΠΠΟΑ, όπως άλλωστε προβλέπει ο Ν. 4598/2019, και ήταν πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος του ΥΠΠΟΑ. Το ίδιο και το προσωπικό του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, του οποίου οι οργανικές θέσεις προβλέπονταν στο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ ήδη από το 2014!

Αντιθέτως, σήμερα η μισθοδοσία των εργαζόμενων τίθεται σε αμφισβήτηση, για τις κατασκηνώσεις δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα από τους αρμόδιους φορείς ή την πολιτική ηγεσία και το αρμόδιο Τμήμα του ΥΠΠΟΑ μένει ακέφαλο. Ο σχεδιασμός της πολιτικής ηγεσίας είναι σαφής εδώ και καιρό: με αργές αλλά στοχευμένες κινήσεις, που ξεκίνησαν με την δήθεν εκκαθάριση του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, οδηγεί την κατάσταση στο κλείσιμο του παιδικού σταθμού, την απόλυση των εργαζόμενων από το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ και την απώλεια της κατασκηνωτικής περιόδου του 2020!

Ο Ενιαίος Σύλλογος θα συνεχίσει αταλάντευτα και με κάθε πρόσφορο μέσο να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις των εργαζομένων, να διεκδικεί και για το Υπουργείο Πολιτισμού τους στοιχειώδεις όρους για μια χρηστή διοίκηση, κόντρα στους κρυφούς και φανερούς μηχανισμούς κατάλυσης κάθε νομιμότητας.

Ο Ενιαίος Σύλλογος έχει όπως πάντα ξεκάθαρη θέση. Ζητάμε:

  • Να ανακληθούν άμεσα οι άδικες, αναιτιολόγητες και επιθετικές συνολικά προς τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ απολύσεις (αναστολές συμβάσεων εργασίας) στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να μην προχωρήσει ο εκκαθαριστής σε καμία άλλη παρόμοια ενέργεια εφεξής.
  • Να ανακληθεί η αυθαίρετη μετακίνηση της Τμηματάρχη Παιδικού Σταθμού του ΥΠΠΟΑ.
  • Να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία κατάταξης του συνόλου των συναδέλφων στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας σε προσωποπαγείς θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στο ΥΠΠΟΑ όπως προβλέπεται από το άρθρο 7 του ν. 4598/2019.
  • Να πληρωθούν οι κατασκηνώσεις του 2020 και εξής από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ, όπως προβλέπεται στον ν. 4598/2020
  • Να χυθεί άπλετο φως για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς  μισόλογα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *