Ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στον μακροχρόνιο, έως 50 χρόνια, δανεισμό αρχαιοτήτων σε Μουσεία εκτός χώρας

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων είχε εξαρχής επισημάνει τους κινδύνους από την ρύθμιση που προέβλεπε τη μακροχρόνια εξαγωγή αρχαιοτήτων από τη χώρα, με την μορφή του “δανεισμού” σε μουσεία της αλλοδαπής.
Γι’ αυτό και είχε ζητήσει, χωρίς να εισακουστεί, την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης από το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, το οποίο υπερψηφίστηκε τελικά και είναι σήμερα νόμος.
Η αμέσως επόμενη εξαγγελία της κυβέρνησης για την μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων/κρατικών αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ, από Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας όπως είναι σήμερα, συνδέεται απολύτως και με την διάταξη περί εξαγωγής αρχαιοτήτων και την καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη για το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Όπως φαίνεται, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, ακόμη κι αν έρχεται “κομματιαστά”, συνιστά στο σύνολό της μια ενιαία κατεύθυνση αλλαγής της μουσειακής πολιτικής της χώρας με απρόβλεπτα καταστροφικά αποτελέσματα.
Ο Ενιαίος Σύλλογος συντάσσεται με την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί ήδη από πληθώρα πρωτοβάθμιων συλλόγων για συγκέντρωση υπογραφών στο παρακάτω κείμενο και καλεί τα μέλη του να το προσυπογράψουν.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ:

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση τής πρόσφατα (10/12/20) ψηφισμένης διάταξης του νομοσχεδίου του ΥΠΠΟΑ για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα μακροχρόνιου δανεισμού (συνολικά 50 έτη) ελληνικών αρχαιοτήτων, σε μουσεία εκτός χώρας.
Ζητάμε την επαναφορά του μέχρι πρότινος ισχύοντος νομικού πλαισίου (5+5 έτη μέγιστο χρονικό διάστημα δανεισμού).
Να δοθούν κονδύλια στον Πολιτισμό, να προστατευθούν και να αναδειχθούν τα σταθερά και κινητά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!
Όχι στον εκπατρισμό των αρχαίων μνημείων, με διάρκεια δανεισμού τους της τάξεως του μισού αιώνα!

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ

https://www.gopetition.com/petitions/%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD.html?fbclid=IwAR087i1iHfVIr1vHkdJuPsHPYKYMwHk8O_I-Ja-0R7mbufzMUcNoZfY_s

8 thoughts on “Ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στον μακροχρόνιο, έως 50 χρόνια, δανεισμό αρχαιοτήτων σε Μουσεία εκτός χώρας

  1. Υπογράφω για την άρση του νόμου δανειπδότησης πανυός είδους αρχαιοτήτων ή λαι άων αντιλειμένων της ποίτιστικής κήρονομιάς της πατρίδος μπυ Εάδος, προς οποιαδήποτε άλλη χώρα ή μουσείο ή χώρο του κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *