Σε συνέχεια των συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των πρωτοβαθμίων σωματείων πραγματοποίησε την Πέμπτη 4/2/2020 ενημερωτική συνάντηση με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργο Στεργίου.
Σκοπός της συζήτησης ήταν να ενημερωθεί ο Γραμματέας της ΝΔ για τη θέση των συλλόγων μας σχετικά με την εξαγγελθείσα μετατροπή σε ΝΠΔΔ των πέντε μεγάλων δημόσιων Μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τεκμηριώθηκε από την πλευρά του Συντονιστικού ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία αφενός έχει ενσπείρει ανησυχία στους κόλπους των εργαζομένων όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, όπως αποδεικνύεται και από τις επιστολές των συναδέλφων που εργάζονται στα συγκεκριμένα μουσεία προς τον πρωθυπουργό, αφετέρου δεν έχει προκύψει μέσα από τον αναγκαίο διάλογο που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και σίγουρα πριν από την δημόσια εξαγγελία περί μετατροπής των δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ.
Εξηγήθηκαν μια σειρά από προβλήματα που θα προκύψουν από την αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος λειτουργίας των πέντε μουσείων και σχετίζονται με την διάσπαση της ενιαίας αρχαιολογικής πολιτικής που πρέπει να υπάρχει στην χώρα, την υστέρηση πόρων που αδιαμφισβήτητα θα δημιουργηθεί στον ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠ), οι οποίοι εξασφαλίζουν μεταξύ άλλων την λειτουργία και των μικρότερων περιφερειακών μουσείων, ζητήματα που προκύπτουν από τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων, την πικρή εμπειρία που όλοι γνωρίζουμε σχετικά με τα διορισμένα με Υπουργικές Αποφάσεις διοικητικά συμβούλια σε φορείς του ΥΠΠΟΑ, την διακινδύνευση τέλος του μέλλοντος της ίδιας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την αποκοπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων. Υπογραμμίσθηκε ότι η εξαγγελία δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και εμπεριστατωμένες οικονομοτεχνικές μελέτες.
Από την πλευρά του ο κ. Στεργίου διατύπωσε την άποψη ότι το εν λόγω σχέδιο κινείται προς την μεγέθυνση του πολιτιστικού αποτυπώματος της χώρας με την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μουσείων και την δημιουργία ομόκεντρων τοπικών και υπερτοπικών κύκλων ανάπτυξης με πυρήνα τα μουσεία, όπως θα λειτουργούν με το νέο θεσμικό καθεστώς. Συμφώνησε ότι η επαφή με τους εκπροσώπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από την κατάθεση αυτών των προτάσεων. Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων διατύπωσε την άποψη, ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή επί τα χείρω, αλλά όποια προβλήματα ανακύψουν, π.χ. με την κινητικότητα, αυτά μπορούν να λυθούν με διάλογο και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις απόψεις των Σωματείων στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, η οποία, κατά τον ίδιο, θα συναντήσει τα Σωματεία στο προσεχές διάστημα.
Το Συντονιστικό εξέφρασε τη διαφωνία των εργαζόμενων στην παραπάνω συλλογιστική.
Δυστυχώς, και παρά τη συμφωνία του κ. Στεργίου ότι δέον θα ήταν να προηγηθεί διάλογος πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, σε επόμενο χρόνο από τη συνάντηση του Συντονιστικού, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Κυριακή 7/2/2020 δήλωσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου» (https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3659), χωρίς να έχει καλέσει τα σωματεία σε συνάντηση και χωρίς καν να αναφερθεί στη θεσμοθετημένη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης (opengov)!
Το Συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων θα συνεχίσει τον κύκλο των ενημερωτικών επαφών και με τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής για την πληρέστερη ενημέρωσή τους, με την κατάθεση υπομνημάτων και συγκεκριμένων προτάσεων που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα εξασφαλίζουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ και στα μουσεία, θα οδηγούν τελικά σε πολιτικές που θα ενισχύουν και δεν θα αποδυναμώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.