Συμμετέχουμε στην 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική – πανεργατική απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε μπροστά σε αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης επιχειρούν να σαρώσουν και να ανατρέψουν δικαιώματα και κατακτήσεις για τα οποία δόθηκαν σκληροί αγώνες.

Η κυβέρνηση ήδη έχει προετοιμάσει το έδαφος με την ανακοίνωση και την επικείμενη ψήφιση του ψευδεπίγραφου νομοσχεδίου «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας – Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής»

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που αν ψηφιστεί τελικά μόνο ισορροπία δεν θα επιφέρει μεταξύ της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων, ο κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση θέλουν να ολοκληρώσουν την μετατροπή της χώρας σε εργασιακό Ελ Ντοράντο, μόνο όμως για όσους αποκομίζουν κέρδη από την υποτίμηση της εργασίας και την συνολική αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Συνοπτικά

  • Καταργούν το 8ωρο και θεσπίζουν εβδομάδα εργασίας 50 ωρών με απλήρωτες υπερωρίες μετά από ατομική σύμβαση που θα υπογράφει ο εργαζόμενος με τον εργοδότη. Ουσιαστικά καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίες, νομιμοποιούν την απλήρωτη εργασία, με την ανεργία και την μαύρη εργασία να καλπάζουν, προχωρούν σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας με θύμα πάντοτε τους εργαζόμενους
  • Αυξάνονται οι υπερωρίες από 96 και 120 κατά περίπτωση το έτος σε 150, ενώ με απόφαση του Γ.Γ. εργασίας μπορεί να ξεπεράσουν κι αυτό το όριο.
  • Οδηγούν τους εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο σε πλήρη εξαθλίωση καθώς δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότες να απασχολούν αυτό το τμήμα των εργαζομένων με «σπαστό» ωράριο, δηλαδή σε χρόνο που δεν θα είναι συνεχής με το ωράριό τους.
  • Απελευθερώνουν τις απολύσεις καθώς παύει να ισχύει η μέχρι σήμερα υποχρέωση του εργοδότη να επαναπροσλάβει εργαζόμενο που δικαιώθηκε δικαστικά. Αρκεί να του χορηγήσει μια μικρή επιπλέον αποζημίωση.
  • Ποινικοποιείται ο συνδικαλισμός, η συνδικαλιστική δράση, μπαίνουν αλλεπάλληλα εμπόδια στην συλλογική δράση των εργαζομένων, καθώς καθιερώνουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία με προαπαιτούμενη την συμμετοχή σ’ αυτή την διαδικασία του 50%+1 για την προκήρυξη απεργίας, αποστερώντας από τους εργαζόμενους το δικαίωμα του ζωντανού και δημοκρατικού διαλόγου και της απαραίτητης ζύμωσης που προϋποθέτει την φυσική παρουσία. Δημιουργείται μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποτελεί προαπαιτούμενο για την νομιμοποίηση των συλλόγων, ουσιαστικά φακελώνονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε συλλογικά όργανα διοίκησης.

Το αντεργατικό και αντιλαϊκό αυτό νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο για να καλύψει τις ανάγκες εργοδοτικών οργανώσεων και παράλληλα καταδεικνύει την πολιτική της κυβέρνησης που βλέπει ως αντίπαλο της «ανάπτυξης» τους εργαζόμενους και όσους πρόκειται μελλοντικά να μπουν στην αγορά εργασίας. Δημιουργούν την νέα δυστοπία, όπου παρότι η τεχνολογία μας έχει απελευθερώσει από την ανάγκη για μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας κάνουν το ακριβώς αντίθετο.

Ζητάμε μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση των αποδοχών.

Μας «προσφέρουν» αύξηση του χρόνου εργασίας και μείωση των αποδοχών.

Συμμετέχουμε όλοι και όλες στην πανδημοσιουπαλληλική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021.

Δίνουμε την απάντηση του κόσμου της εργασίας στην συγκέντρωση την ίδια ημέρα στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *