Ναι στον καθολικό εμβολιασμό – Όχι στην υποχρεωτικότητα!

Για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στο ΥΠΠΟΑ καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον covid 19, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες και στοιχειώδεις κινήσεις προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του τέταρτου πανδημικού κύματος.

Παρατηρούμε να συνεχίζεται η ίδια αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική, που όχι μόνο δεν προστατεύει τους εργαζόμενους αλλά, με επικοινωνιακό τρόπο, διαχωρίζει τόσο τους εργαζόμενους όσο και το κοινωνικό σύνολο σε ομάδες εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, λες και σήμερα με τις ΜΕΘ να ξαναγεμίζουν την λύση στο πρόβλημα θα δώσει το χιλιοπαιγμένο έργο του κοινωνικού αυτοματισμού.

Ο Ενιαίος Σύλλογος παίρνει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα

Λέμε ναι στον μαζικό καθολικό εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός είναι πολύ σοβαρή κοινωνική και επιστημονική κατάκτηση και όχι πεδίο συναλλαγής, εξαγοράς (πχ δωροεπιταγές), προνομίων ή ποινικοποίησης. Το εμβόλιο αποτελεί ισχυρό όπλο στην μάχη κατά του covid 19 αλλά δεν είναι το μοναδικό. Ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκεια, αλλά ουσιαστικό μέρος της λύσης και είναι αποτελεσματικό όταν συνοδεύεται από την ενίσχυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παράλληλα, ζητάμε επιτέλους να υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις και σε όλα τα υπόλοιπα πεδία που συνδέονται με την προφύλαξή μας από τις συνέπειες της πανδημίας και την έκθεση των συναδέλφων στον ιό σε χώρους εργασίας αλλά και κατά την προσέλευσή τους σ’ αυτούς.

Είναι προφανές ότι αυτή η μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί ούτε με όρους επικοινωνίας ούτε πολύ περισσότερο με τα μέτρα καταστολής και κοινωνικού αυτοματισμού που προωθεί η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, με την θέση σε αναστολή εργασίας όσων δεν έχουν πεισθεί ακόμα για την αναγκαιότητα του εμβολίου, με την επιβολή «προστίμου» ουσιαστικά καθώς μετακυλύει το οικονομικό βάρος της διεξαγωγής εργαστηριακών ή rapid ελέγχων στην πλάτη των εργαζομένων, με την θέσπιση αντικινήτρων για ανεμβολίαστους.

Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη να υπάρξει καθολικός εμβολιασμός αλλά εναντιωνόμαστε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο οποίος πρέπει να αποτελεί προϊόν ελεύθερης βούλησης.

  • θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ανάγκη να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς,
  • θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε πολιτική που επιφέρει τεχνητούς διχασμούς στους εργαζόμενους,
  • απαιτούμε την παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ σε όσους και όσες ακόμα δεν έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού,
  • δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για αναστολές εργασίας, πρακτικά δηλαδή την ολική απώλεια μισθού ή ακόμα και την απόλυση,
  • θα συνεχίσουμε συλλογικά να αγωνιζόμαστε για την εξασφάλιση όλων των συναδέλφων απέναντι στον covid 19.

Πρόκειται για μια διπλή μάχη τόσο απέναντι στον φονικό ιό όσο και απέναντι σε αποτυχημένες πολιτικές διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, που οι εργαζόμενοι και συνολικά η κοινωνία μπορεί να δώσει και να κερδίσει, αφήνοντας πίσω διχαστικές κραυγές και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *