Σχετικά με την λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Με την αρ. πρ. 50436/08/02/2022 (ΑΔΑ 90ΛΡ4653Π4-9ΔΟ) απόφαση του Υπηρεσιακού Γραμματέα τροποποιήθηκε η σύνθεση των Α’, Γ’ και Ε’ Υπηρεσιακών Συμβουλίων, στο σκέλος που αφορά τα διορισμένα μέλη, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής των αιρετών εκπροσώπων για τα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά συμβούλια, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 6 Απριλίου.

Η θητεία των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων έχει ήδη λήξει από τον Δεκέμβρη του 2020, αλλά λόγω των συνθηκών της πανδημίας λειτουργούσαν με συνεχείς παρατάσεις με την παλαιά σύνθεσή τους έως και την 31/12/2021, οπότε έληξε και η θητεία τους.

Στην συγκεκριμένη απόφαση με έκπληξη διαπιστώνουμε, ότι προβλέπεται η λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων – και αυτών που τροποποιήθηκε η σύνθεσή τους αλλά και των υπολοίπων συμβουλίων – μέχρι την 31/3/2022, χωρίς την παρουσία των αιρετών εκπροσώπων.

Πρόκειται για απόφαση η οποία μας βρίσκει αντίθετους καθώς δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή συνεδρίαση Υπηρεσιακών Συμβουλίων χωρίς την παρουσία των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων, στοιχείο που συμβάλλει στην δίκαιη και ίση μεταχείριση των συναδέλφων, σε ζητήματα που σχετίζονται με υπηρεσιακές μεταβολές.

Είναι προφανές ότι για άλλη μια φορά με πρόσχημα την πανδημία, καθώς δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την καθυστέρηση διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών μελών σε Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια, γίνεται προσπάθεια «από το παράθυρο» να διεξαχθούν συνεδριάσεις Υπηρεσιακών Συμβουλίων με την απουσία των αιρετών μελών.

  • Ο Ενιαίος Σύλλογος ζητά να μην διεξαχθεί καμία συνεδρίαση Υπηρεσιακού Συμβουλίου χωρίς την συμμετοχή των αιρετών μελών.
  • Καλούμε τα μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων να μην δεχτούν να συμμετέχουν, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, σε συνεδριάσεις χωρίς την συμμετοχή των εκλεγμένων μελών, όπως θα προκύψει από την εν εξελίξει εκλογική διαδικασία.
  • Αναμένουμε μετά το πέρας των εκλογών να προχωρήσει τάχιστα η συγκρότηση με την νέα σύνθεση των Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων, ώστε να μην λιμνάζουν επί μακρόν θέματα που επηρεάζουν την επαγγελματική και υπηρεσιακή ζωή των συναδέλφων.
  • Καλούμε σε κοινή δράση τους συναδέλφους και τους υπόλοιπους συλλόγους στο ΥΠΠΟΑ, ώστε τα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια να λειτουργήσουν όπως ορίζεται από τον Νόμο και την συνήθη πρακτική σε πλήρη σύνθεση με διορισμένα και αιρετά μέλη, χωρίς αντισυνδικαλιστικές και επιζήμιες για το συμφέρον των εργαζομένων πρακτικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *