Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 του Μάρτη του 2022

H 8η του Μάρτη δεν είναι γιορτή, είναι η συνέχεια των διαρκών αγώνων των γυναικών για ισότητα, για έξοδο από την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Τα αιτήματα για ισότητα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, ειδικά σήμερα που οι φρικιαστικές εικόνες από την εισβολή στην Ουκρανία και τον ξεριζωμό χιλιάδων αμάχων, τονίζουν την ανάγκη τα δικαιώματα και οι ζωές των ανθρώπων να βρεθούν σε πρώτη μοίρα. Σ’ αυτή την αέναη αλυσίδα εκμετάλλευσης οι γυναίκες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος, οι φτωχότερες και οι πιο υπερεκμεταλλευόμενες.

Η αφόρητη δυσωδία από τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμούς που έρχονται στο φως σημαδεύει και την φετινή επέτειο της Ημέρας της Γυναίκας. Πρόκειται για εγκλήματα που βαραίνουν πάνω στη συλλογική συνείδηση ως εγκλήματα κατά των γυναικών.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται μία αυξανόμενη προώθηση της πατριαρχικής σεξιστικής κουλτούρας, που αναπαράγει αναχρονιστικές και επικίνδυνες ιδεοληψίες, δίνει άφεση αμαρτιών στους θύτες κατηγορώντας τα θύματα κακοποίησης και προβάλλει επικίνδυνα σεξιστικά πρότυπα ως προς το ρόλο της γυναίκας.

Οι εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παλεύουν για να καταργήσουν την επισφάλεια στους χώρους εργασίας. Παλεύουν για μαζικές και μόνιμες προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό, για δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς με ολοήμερη λειτουργία.

Παλεύουν για σωματεία που να είναι στήριγμα και οργανωτές της συλλογικής απάντησης για κάθε περιστατικό παρενόχλησης, για να μην στοχοποιούνται τα θύματα αλλά να βρίσκουν δικαίωση χωρίς για να χρειάζεται να περάσουν χρόνια. Παλεύουν για τη διαρκή στήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας με ψυχολογική, νομική, πρακτική βοήθεια.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων συμμετέχει στη στάση εργασίας για την ανάδειξη των θεμάτων αυτών και την διεκδίκησή τους, που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022,  από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, ώρα 13:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία ως το Σύνταγμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *