Για το θέμα της λήξης των αποσπάσεων των εργαζομένων στην ΥΣΜΑ και την διαφαινόμενη διάλυση της Υπηρεσίας

Εν όψει της επερχόμενης λήξης των αποσπάσεων όλων των εργαζομένων στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και την διαφαινόμενη διάλυση της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, ο Ενιαίος Σύλλογος έστειλε, στις 5/9/2022, την παρακάτω επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού:

Κυρία Yπουργέ,

το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Αττικής, Στερεάς και Νήσων με την παρούσα επιστολή του σας επισημαίνει τον κίνδυνο της οριστικής διάλυσης της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης, καθώς σε πέντε ημέρες από σήμερα το σύνολο των συναδέλφων που εργάζονται στην εν λόγω Υπηρεσία θα πρέπει να παρουσιαστούν στις οργανικές τους θέσεις σε Υπηρεσίες εκτός ΥΣΜΑ.

Ως γνωστό, με το άρθρο 20 του Ν. 4829/2021 (ΦΕΚ 166/Α/10-9-2021) “Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις”, παύει το καθεστώς εξαίρεσης που ίσχυε μέχρι τώρα για τις αποσπάσεις και το σύνολο του προσωπικού θα πρέπει, μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2022, να επιστρέψει στις οργανικές του θέσεις.

Ήδη από την δημοσίευση του Νόμου είχαμε επισημάνει με ανακοίνωσή μας, ότι η διατήρηση του καθεστώτος εξαίρεσης από τις αποσπάσεις των συναδέλφων εργαζομένων στην ΥΣΜΑ, που είχε ενσωματωθεί στον Ν. 4440/2016 και εν συνεχεία, παρότι δημοσιεύθηκαν άλλοι τρεις Νόμοι, οι ν. 4549/2018, ν. 4605/2019 και ν. 4685/2020 εξακολουθούσε να ισχύει, αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να συνεχίσει η λειτουργία της ΥΣΜΑ, καθώς από την ίδρυσή της δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις για την στελέχωση της Υπηρεσίας.

Τα πολυποίκιλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας στην ΥΣΜΑ, δεν μπορούν να λυθούν με την διαφαινόμενη απομάκρυνση του συνόλου τους από έναν χώρο στον οποίο με φιλοτιμία και επάρκεια έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που ήδη έχει εξαγγελθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεκάδες συμβασιούχοι εργάζονται σε έργα που εκτελούνται από την ΥΣΜΑ και συνεχώς εξαγγέλλονται παρεμβάσεις και έργα στον χώρο της Ακρόπολης με πιο πρόσφατη την σχετική ανακοίνωση για την υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδίου Επεμβάσεων για την διαχείριση των τειχών.

Η απομάκρυνση όλου του έμπειρου προσωπικού εφόσον εξακολουθεί να ισχύει η σχετική διάταξη του Ν. 4829/2021, προφανώς θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση του συνολικού προγράμματος διαχείρισης των μνημείων της Ακρόπολης, εκτός και αν τα συγκεκριμένα έργα δεν υλοποιηθούν από τούδε και στο εξής με την επιστημονική επάρκεια και γνώση του αντικειμένου από τους έμπειρους συναδέλφους μας αλλά από ιδιωτικά συνεργεία και εργολάβους.

Κυρία υπουργέ,

έχοντας υπόψιν τα προεκτεθέντα, αλλά και την αγωνία των συναδέλφων μας σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον, το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου σας καλεί να προβείτε σε άμεσες ενέργειες με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας που θα ακυρώνει την επιβλαβή για το δημόσιο συμφέρον και τους εργαζομένους ρύθμιση του Ν. 4829/2021 και την επανένταξη του συνόλου του προσωπικού της ΥΣΜΑ στο καθεστώς της εξαίρεσης από τις αποσπάσεις, όπως εξάλλου ίσχυε από την αρχή της λειτουργίας της εν λόγω Υπηρεσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *