Γενική Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ της 9ης του Νοέμβρη

Η κατάσταση φτώχειας δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, για το οποίο φταίνε ο πόλεμος και η πανδημία, όπως θέλει η κυβέρνηση να μας πείσει.

Mετά από μια περίπου 12ετή περίοδο συνεχών μειώσεων των εισοδημάτων μας έως 40%, έρχεται να προστεθεί η εκτόξευση του πληθωρισμού στο 12% που ουσιαστικά εξανεμίζει το όποιο διαθέσιμο εισόδημα. Με την ακρίβεια στην ενέργεια και τα καύσιμα να έχουν χτυπήσει κόκκινο, οι εργαζόμενοι αδυνατούν να καλύψουν τους υπέρογκους λογαριασμούς, το κόστος μετακίνησης ή τις πάγιες ανελαστικές τους υποχρεώσεις, ακόμα και το κόστος για τα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα γνωρίζουμε καλά ότι η κυβέρνηση, εργαλειοποιώντας την πανδημία, μας έχει οδηγήσει να αντιμετωπίζουμε όχι μόνο την υγειονομική κρίση ουσιαστικά απροστάτευτοι, αλλά και πολλαπλά προβλήματα οικονομικά, υπεράσπισης της εργασίας και θεσμικά, με την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων όπως αυτό της απεργίας.Από την εφαρμογή του Ν. 4808/21 (ν. Χατζηδάκη), όλες οι απεργίες που έχουν προκηρυχθεί, μετά από προσφυγές διοικήσεων αλλά και υπουργών, κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές, καθώς δεν πληρούν τα ασφυκτικά κριτήρια του νόμου, που ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία και βάζει αλυσίδες στην λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας με βία, τρομοκρατία και καταστολή, σε μια συστηματική προσπάθεια ενοχοποίησης της συλλογικής δράσης, της αντίστασης και των διεκδικήσεων απ’ την πλευρά των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή τα καρτέλ στην ενέργεια, στη διατροφή, στα είδη βασικής ανάγκης θησαυρίζουν, η συρρίκνωση των κοινωνικών δομών βαθαίνει, η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας γίνεται ορατή, η ιδιωτικοποίηση νευραλγικών τομέων όπως της ενέργειας, των μεταφορών, του ρεύματος προχωράει. Τα κυβερνητικά γκόλντεν μποις, παίρνουν προκλητικές αμοιβές, μετακλητοί ιδιώτες αναλαμβάνουν θέσεις της φυσικής ιεραρχίας μέσα στο Δημόσιο, βασικές δημόσιες λειτουργίες εκχωρήθηκαν ή πρόκειται να εκχωρηθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού πολύ πρόσφατα ακούσαμε για άλλη μια φορά από την υπουργό, ότι είναι θέμα χρόνου η κατάθεση νομοσχεδίου για την αποκοπή των πέντε μεγάλων κρατικών μουσείων και την μετατροπή τους σε Ν.Π.Δ.Δ., προλειαίνοντας το έδαφος για την ανάθεση σε ιδιώτες ζωτικών λειτουργιών τους, μετατρέποντάς τα σε κυβερνητικά υποχείρια με διορισμένα Δ.Σ. και όργανα διοίκησης από τον εκάστοτε υπουργό, υπονομεύοντας τον ενιαίο και αδιάσπαστο χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, επιβαρύνοντας με αδικαιολόγητα κόστη τον κρατικό προϋπολογισμό, αφαιμάσσοντας από έσοδα το ίδιο το υπουργείο και τις δομές του.

Δεν πρόκειται για απλή ιδεοληψία αλλά για συνειδητή εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας, στο πεδίο της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που παρά την σύσσωμη αντίδραση των εργαζομένων, εκχωρείται σε γαλαντόμους μαικήνες και χορηγούς ή συλλέκτες και πολιτιστικά ιδρύματα που φτιάχνονται εν μία νυκτί για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, όπως πολύ πρόσφατα είδαμε να γίνεται με την λεγόμενη συλλογή Στερν.

Σε αυτό το τοπίο η πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αποκτά την δική της σημασία. Είναι καιρός να δώσουμε με την φυσική μας παρουσία ένα ηχηρό μήνυμα, ότι την κρίση δεν θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Μαζί με τα συνδικάτα από τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, για να ανταπεξέλθουμε στην ακρίβεια, για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Ξεπάγωμα της διετίας 2016/17. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού ν. 4387/2016. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας. Κάτω τα χέρια από την πρόωρη συνταξιοδότηση!
  • Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση – μη εφαρμογή του αντεργατικού και αντισυνδικαλιστικού Νόμου Χατζηδάκη (ν. 4808/21).
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στο διαχρονικά υποστελεχωμένο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση. Δημόσια δωρεάν καθολική υγεία, πρόνοια, περίθαλψη, παιδεία. Καμία εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών. Άμεση επαναφορά στο δημόσιο όλων των εταιρειών κοινωφελούς χαρακτήρα (ρεύμα, ενέργεια, τρένα, λιμάνια κλπ).
  • Να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των πέντε κρατικών μουσείων και την λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων καλεί όλα τα μέλη του

– να πάρουν μέρος καθολικά στην 24ωρη απεργία,

– να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος (και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις).

Η κυβέρνηση δεν είναι αήττητη!

Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες μας μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *