ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ – Συνεχίζουμε!

Τετάρτη 14 Ιουνίου στάση εργασίας 12.00 – λήξη βάρδιας

και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.00

στο κεντρικό κτίριο του ΥΠΠΟΑ (Μπουμπουλίνας 20)

Ο απαράδεκτος ν. 5021/2023 διαλύει τα μεγάλα Κρατικά Μουσεία, υπονομεύει τον ερευνητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους ρόλο και δίνει την «χαριστική βολή» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τα επιχειρήματα περί «οικονομικής αυτοτέλειας» και δήθεν «εκσυγχρονισμού» των πέντε μεγάλων Μουσείων αποδεικνύονται προπέτασμα καπνού, με έναν και μοναδικό στόχο: την παράδοση των Κρατικών Μουσείων στους ιδιώτες και τους «κολλητούς». Τα Κρατικά Αρχαιολογικά Μουσεία δε χρειάζονται δοτά Διοικητικά Συμβούλια με εκπροσώπους του τουριστικού και του κατασκευαστικού κεφαλαίου που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, ούτε δοτές Γενικές Διευθύντριες με παχυλούς μισθούς που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι διατάξεις του ν. 5021/2023 δημιουργούν ήδη σειρά προβλημάτων στην εξυπηρέτηση πολιτών και στις Υπηρεσίες για απλά ζητήματα, όπως στην ομαλή εκτέλεση προγραμματισμένων δράσεων, εκδηλώσεων, ερευνητικών προγραμμάτων σχεδιασμένων από το προσωπικό των πέντε μεγάλων δημόσιων Μουσείων, ως Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών της ΓΔΑΠΚ. Η έκδοση καρτών ελευθέρας εισόδου ή η πιστοποίηση αντιγράφων για εξαγωγή, που ως τώρα γίνονταν από τα Μουσεία, επιβαρύνουν τώρα άλλες Υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ και προστίθενται στον φόρτο που ήδη έχουν οι εργαζόμενοι στις ΕΦΑ.

Την ίδια ώρα το προσωπικό των Μουσείων παραμένει εγκλωβισμένο, όπως και όσοι εργαζόμενοι είχαν αιτηθεί μετάθεσης πριν την ψήφιση του νόμου! Η απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού είναι υπόλογη για την ιδιότυπη ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, που ενώ είναι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νεοσύστατα ΝΠΔΔ και καλούνται να εκτελούν εντολές δοτών εξωυπηρεσιακών παραγόντων (Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Διευθυντριών).

Διεκδικούμε κρατικά μουσεία, στελεχωμένα με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό  ισότιμα σε όλους και όλες, μακριά  από κάθε λογική ανταγωνιστικότητας και διλήμματα κόστους – οφέλους. Δίνουμε τον αγώνα μας ώστε οι εκθέσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι εκδηλώσεις, οι ξεναγήσεις και η λειτουργία των μουσείων να βασίζεται σε μόνιμο προσωπικό του δημοσίου κι όχι σε εργολαβίες, ιδιώτες, απευθείας αναθέσεις και «ευγενικές χορηγίες» πολιτιστικά «ευαίσθητων» εκπροσώπων του κεφαλαίου. Θέλουμε τα μουσεία μας να συνεχίσουν να υποδέχονται μαθητές, εκπαιδευτικούς, επισκέπτες, ειδικές κατηγορίες κοινού, ευάλωτες ομάδες και να μην μεταβληθούν σε μουσεία της οικονομικής ελίτ.

Θα πραγματοποιηθεί παράσταση στην ιεραρχία

για την υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζόμενων στα Μουσεία

Απαιτούμε τη διατήρηση της ενότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Αγωνιζόμαστε για δημόσια Μουσεία ανοιχτά σε όλους και όχι μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια, παραδομένα στην εμπορευματοποίηση και στην οικονομική ελίτ της χώρας.
Συνεχίζουμε την απεργία-αποχή και την ανυπακοή! Ο ν. 5021/2023 θα μείνει στα χαρτιά!
 

Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων

Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων 

Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Υπαλλήλων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *