Στάση εργασίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των εσόδων της Ακρόπολης

Ο Ενιαίος Σύλλογος για την παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία του ελέγχου του συστήματος λειτουργίας έκδοσης, ακύρωσης εισιτηρίων, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης.                                      

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Λάβαμε και σας κοινοποιούμε επιστολή που συνυπογράφουν εβδομήντα τρεις συνάδελφοι και συναδέλφισσες εργαζόμενοι στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της έκδοσης εισιτηρίων και του ελέγχου της ροής των επισκεπτών.

Σχετικά με το θέμα ο Ενιαίος Σύλλογος βρίσκεται σε συμφωνία με τα αιτήματα των συναδέλφων μας και επισημαίνουμε, ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ σε απόλυτη συνεργασία με την διορισμένη από την ίδια διοίκηση του ΟΔΑΠ προχωρά στην επόμενη φάση της παραχώρησης της διαχείρισης του έργου των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ σε ιδιώτες.

Καταρχήν με απόφαση προέγκρισης του Δ.Σ του ΟΔΑΠ (54/20-11-2023), την έκδοση Υ.Α. με Α.Π. 577212/2911/2023 (ΑΔΑ 9ΖΗ646ΝΚΟΤ-Π1Ξ) και τέλος την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΔΑΠ με Α.Π. ΟΔΑΠ/ΓΔ/ΑΤΠΑΠ/23959/30-11-2023, ιδιωτική εταιρεία από το 2024 και για δύο έτη θα αναλάβει μέσω διαγωνισμού το έργο της παροχής υπηρεσιών λειτουργίας συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, διαχείρισης των ροών επισκεπτών και εξυπηρέτησης κοινού για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης.

Πρόκειται για ενέργεια η οποία, αφενός αποστερεί από τους συνάδελφους εργαζόμενους στον χώρο της Ακρόπολης σημαντικό μέρος της εργασίας τους, χωρίς να υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τα αίτια που οδήγησαν την πολιτική ηγεσία αλλά και το διορισμένο Δ.Σ. του ΟΔΑΠ να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, και αφετέρου συνεχίζει στην ίδια αντίληψη που υλοποιείται μεθοδικά από το 2019 στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του έργου που παράγεται στο ΥΠΠΟ από τους εργαζόμενους σε αυτό.

Δεν προξενεί εντύπωση η εμμονική σχεδόν εφαρμογή της ατζέντας του νεοφιλελευθερισμού και της άρνησης του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής διαχείρισης και του δημόσιου χαρακτήρα της ύλης της εργασίας μας στο ΥΠΠΟ.

Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό, όπως αυτός για παράδειγμα εφαρμόστηκε στην περίπτωση της αποκοπής των πέντε μεγάλων κρατικών μουσείων από τον οργανισμό του ΥΠΠΟ και την μετατροπή τους σε Ν.Π.Δ.Δ. με σειρά προβλημάτων που παρουσιάζονται στην καθημερινή τους λειτουργία, συνεχίστηκε με δηλώσεις περί κατάργησης της αυτεπιστασίας και συνεχίζεται τώρα με την εκχώρηση του συστήματος της έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων σε ιδιωτική εταιρεία με κόστος

που ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια ευρώ για δύο έτη, για εργασία που ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα την εκτελούσαν οι μόνιμοι, ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ συνάδελφοι αρχαιοφύλακες που υπηρετούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Δεν πρόκειται δηλαδή για καινούρια εργασία στην οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι εργαζόμενοι, ούτε πολύ περισσότερο το ζήτησαν οι ίδιο λόγω φόρτου εργασίας και αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων τους.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός, ότι με την συγκεκριμένη απόφαση που αφορά τον αρχαιολογικό χώρο με τα την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, άρα και τα μεγαλύτερα έσοδα, δεν υπάρχει καμία αναφορά στον φορέα που θα ασκεί τον απαιτούμενο έλεγχο. Επίσης στο ίδιο πλαίσιο το μείζον ζήτημα της ροής των επισκεπτών, ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα της πολύωρης αναμονής για την είσοδο στον χώρο, αφαιρούνται από εξειδικευμένο προσωπικό και εκχωρούνται σε εταιρεία που με το δικό της προσωπικό θα καθορίζει την σχετική διαδικασία.

Ο Ενιαίος Σύλλογος

  • θα σταθεί δίπλα στον αγώνα των συναδέλφων εργαζομένων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ώστε να αποτραπεί η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση,
  • προκηρύσσει στάση εργασίας για τις υπηρεσίες της Αττικής από την έναρξη του ωραρίου έως 12.00 την Τρίτη 19/12/2023,
  • καλεί όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί και στη συγκέντρωση στην Ακρόπολη το πρωί της Τρίτης 19/12/2023 στις 8 πμ
  • καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκληση του διαγωνισμού και να

προχωρήσει τόσο στις αναγκαίες προσλήψεις για την εύρυθμη λειτουργία συνολικά των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, όσο και στην προμήθεια του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *