Σχετικά με την προωθούμενη μετακίνηση της ΔΑΑΜ και της ΔΑΒΜΜ σε κτήριο επί των οδών Αχαρνών και Κεφαλληνίας.

Αθήνα,            22/1/2024                                                                                                       

Α.Π. 2

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την προωθούμενη μετακίνηση της ΔΑΑΜ και της ΔΑΒΜΜ σε κτήριο επί των οδών Αχαρνών και Κεφαλληνίας.                                         

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

λάβαμε υπομνήματα συναδέλφων που εργάζονται στην ΔΑΑΜ και την ΔΑΒΜΜ με τα οποία δηλώνουν τεκμηριωμένα την αντίθεσή τους για την αιφνιδιαστική απόφαση της μετακίνησης  των δύο Υπηρεσιών σε κτήριο επί των οδών Κεφαλληνίας 104 και Αχαρνών 172.

Για το θέμα επισημαίνουμε, ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την μετεγκατάσταση στο συγκεκριμένο κτήριο μερικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του ΥΠΠΟ. Ωστόσο, στη συνέχεια τα  δεδομένα άλλαξαν και έγινε προσπάθεια να μετακινηθεί στο εν λόγω κτήριο η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού (ΓΔΣΠ), παρότι αυτό δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες στέγασης μιας Γενικής Διεύθυνσης όπως επίσης τεκμηριωμένα είχαν επισημάνει οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην συγκεκριμένη Γεν. Διεύθυνση και η πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας ομόφωνα υπερψήφισε ψήφισμα για την μη μετακίνηση της ΓΔΣΠ.

Αδιαμφισβήτητα το κτηριακό πρόβλημα είναι, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν οξύτατο, καθώς παρότι το ΥΠΠΟ είναι ιδιοκτήτης πολλών κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας, πολλά από αυτά δεν μπορούν να καλύψουν τις κτηριακές ανάγκες εκ της φύσης τους και η πολυδιάσπαση των υπηρεσιών είναι χρόνιο φαινόμενο, ειδικά όσον αφορά την Κεντρική Υπηρεσία.

Η προωθούμενη μετακίνηση των δύο Διευθύνσεων δεν επιλύει το πρόβλημα, αντίθετα είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα, καθώς όπως διαπιστώθηκε μετά από αυτοψία το κτήριο δεν πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές στέγασης υπηρεσιών που έχουν τεχνικό αντικείμενο καθώς έχει υπολογιστεί χώρος 12 τ.μ. ανά γραφείο για τέσσερις εργαζόμενους, όταν από τον κτηριοδομικό κανονισμό οι ελάχιστες προδιαγραφές προβλέπουν τουλάχιστον 10 τ.μ. ανά εργαζόμενο και 12,5 τ.μ. για τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων.

Επιπλέον οι δύο υπό μετακίνηση Διευθύνσεις έχουν ογκώδες αρχείο με ιστορική σημασία το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο που πληροί όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφαλείας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση προβλέπεται η συστέγαση των αρχείων των δύο Υπηρεσιών στο δεύτερο υπόγειο του κτηρίου, συνολικού εμβαδού 194,49 τ.μ., το οποίο παρουσιάζει πρόβλημα τόσο με την υγρασία, όσο και τις πλημμύρες, όπως καταδεικνύει η παρουσία σε αυτό ευάριθμων αντλιών. Ως εκ τούτου το δεύτερο υπόγειο δεν διαθέτει ούτε την απαραίτητη χωρητικότητα για την στέγαση του αρχείου των δύο Υπηρεσιών, ούτε τις απαιτούμενες προδιαγραφές

ασφαλούς διατήρησης και φύλαξης του αρχειακού υλικού, αλλά αντιθέτως μπορεί να εκθέσει τα αρχεία σε κίνδυνο.  

Παράλληλα στο εν λόγω κτήριο υπάρχει ζήτημα με το σύστημα ψύξης και θέρμανσης το οποίο δεν επαρκεί για την κάλυψη όλου του κτηρίου και υπολειτουργεί.

Όλα τα προηγούμενα αποτελούν επαρκείς λόγους για την μη μετακίνηση των δύο Διευθύνσεων από τα σημερινά κτήρια στα οποία στεγάζονται και μάλιστα με τρόπο πρόχειρο και βιαστικό. Η μετακίνηση των δύο Διευθύνσεων εκτός του ιστορικού κέντρου και σε κτήριο το οποίο δεν καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας τους δεν αποτελεί την λύση στο οξύ κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΥΠΠΟ.

Ο Ενιαίος Σύλλογος δηλώνει την αντίθεσή του στην προωθούμενη μετακίνηση της ΔΑΑΜ και της ΔΑΒΜΜ στο κτήριο επί των οδών Κεφαλληνίας και Αχαρνών, το οποίο δεν καλύπτει τις ανάγκες των Υπηρεσιών αλλά και των εργαζομένων σε αυτές.

Θεωρεί ότι το χρόνιο και οξύ πρόβλημα της στέγασης της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ δεν λύνεται με την μετακόμιση Υπηρεσιών ή την συστέγασή τους, αλλά απαιτεί μελέτη και βούληση για να την στέγαση όλων των Υπηρεσιών σε ένα σύγχρονο κτήριο στο κέντρο της πόλης που θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών όσο και να καλύπτει όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

 

   Ο Πρόεδρος                                                               Η Γραμματέας

            Λιώνης Δέδες                                                              Κουτσή Αναστασία   

                                                          

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *