Στάση εργασίας την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 για τους συναδέλφους των δύο Διευθύνσεων Αναστήλωσης Μνημείων

Αθήνα, 5/2/2024

Α.Π. 3

ΘΕΜΑ: Στάση εργασίας την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 για τους συναδέλφους των δύο Διευθύνσεων Αναστήλωσης Μνημείων (ΔΑΑΜ, ΔΑΒΜΜ), ενάντια στη μεταστέγασή τους σε κτήριο  επί των οδών Αχαρνών και Κεφαλληνίας.                                         

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Παρότι με επανειλημμένα υπομνήματα οι συνάδελφοί μας που εργάζονται στη Δ/νση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ) και τη Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΔΑΒΜΜ) έχουν καταδείξει τις λειτουργικές ανεπάρκειες και την ακαταλληλότητα του εκμισθωμένου από το ΥΠΠΟ κτηρίου επί των οδών Κεφαλληνίας και Αχαρνών, και παρότι δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος για τις πραγματικές κτηριακές ανάγκες της Κ.Υ., φαίνεται ότι  το σχέδιο για τη μεταστέγαση των δύο Υπηρεσιών προχωρά κανονικά.

Έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη νομοθεσία (κατόπιν του από 3-10-2023 Πρακτικού της αρμόδιας Επιτροπής Στέγασης του ν. 3130/2003, όπως εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. πρωτ. 90574/15-11-2023 -ΑΔΑ:ΩΖΨΒΟΡ1Κ-ΨΣΟ- Απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής) τη μετεγκατάσταση μερικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Στη συνέχεια τα  δεδομένα άλλαξαν και έγινε προσπάθεια να μετακινηθεί εκεί η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού (ΓΔΣΠ). Τελικά, όταν δεν ευοδώθηκε αυτός ο σχεδιασμός, ήρθε η σειρά των ΔΑΑΜ και ΔΑΒΜΜ να μετακινηθούν στο εν λόγω κτήριο.

Η αποσπασματική προσπάθεια να λυθεί το οξύ κτηριακό πρόβλημα που ταλανίζει την Κ.Υ. για πολλά χρόνια με την ενοικίαση κτηρίου χωρίς πρώτα να έχουν χαρτογραφηθεί οι πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών, όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα δημιουργεί μια σειρά από νέα ζητήματα που σχετίζονται με την αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών αναγκών των δύο Διευθύνσεων στο εκμισθωμένο κτήριο, τις μη επαρκείς συνθήκες αποθήκευσης και πρόσβασης του πλουσιότατου αρχείου των υπηρεσιών, την απομάκρυνση των δύο Διευθύνσεων από το ιστορικό κέντρο.

Ο Ενιαίος Σύλλογος για ακόμα μία φορά δηλώνει την αντίθεσή του στη μετακίνηση των δύο Διευθύνσεων στο κτήριο επί των οδών Κεφαλληνίας και Αχαρνών που δεν καλύπτει τις ανάγκες των Υπηρεσιών αλλά και των εργαζομένων σε αυτές και θεωρεί ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο όταν υπάρξει μελέτη και βούληση για τη συστέγαση όλης της Κ.Υ. σε κτήριο εντός του ιστορικού κέντρου, που θα καλύπτει

όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας για τους εργασιακούς χώρους.

Με δεδομένη την καθολική αντίδραση των συναδέλφων μελών του Συλλόγου μας στην επιχειρούμενη μεταστέγαση των ΔΑΑΜ και ΔΑΒΜΜ και καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί για την αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης, ο Ενιαίος Σύλλογος προκηρύσσει στάση εργασίας την Πέμπτη 8-2-2024 από τις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΟ στις 11.30 π.μ. για τους συναδέλφους που εργάζονται στις υπό μετεγκατάσταση Διευθύνσεις (ΔΑΑΜ και ΔΑΒΜΜ).

 Ο Πρόεδρος                                  Η Γραμματέας

Λιώνης Δέδες                              Κουτσή Αναστασία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *