Ενέργειες του Συλλόγου σχετικά με τις συνθήκες εργασίας εν μέσω καύσωνα.

Αθήνα, 11-6-2024

Ενέργειες του Συλλόγου σχετικά με τις συνθήκες εργασίας εν μέσω καύσωνα.

Συναδέλφισσες/οι

Μπροστά στο κύμα καύσωνα που θα έχουμε από σήμερα Τρίτη 11/6/2024 ο Ενιαίος Σύλλογος έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες για την προστασία των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση ειδικά σε χώρους δουλειάς, όπου δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο την Παρασκευή 7/6 όσο και τη Δευτέρα 10/6 μαζί με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εργάζονται στο κτήριο της 3ης Σεπτεμβρίου, όπου στεγάζονται υπηρεσίες της ΓΔΑΜΤΕ και της ΓΔΑΠΚ, προβήκαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας αλλά και ενημέρωση του υπηρεσιακού γραμματέα, κ. Αντωνόπουλου, αλλά και του ΓΔΟΥ για το χρονίζον πρόβλημα του κλιματισμού στο εν λόγω κτήριο.

Οι συνθήκες εργασίας εν μέσω καύσωνα σ’ αυτό το κτήριο με την έλλειψη κλιματισμού εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των συναδέλφων και, παρότι μετά από την παράσταση διαμαρτυρίας υπήρξε ενημέρωση ότι εκκινεί η διαδικασία προμήθειας κλιματιστικών μονάδων για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέχρι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου (ΕΚΠΑ) να προβεί στις αναγκαίες εργασίες για την επισκευή του κεντρικού κλιματισμού, το πρόβλημα θα παραμείνει οξύ. Ειδικά για το κτήριο της 3ης Σεπτεμβρίου ζητούμε, πέραν των γενικών μέτρων που προβλέπονται στην εγκύκλιο ΔΙΔΑΔ/Φ.69/256/οικ. 11058/10-6-2024, να υπάρξει σαφής οδηγία για την παροχή τηλεργασίας σε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται σε μη κλιματιζόμενους χώρους του κτηρίου κατά παρέκκλιση των διατάξεων που βρίσκονται σε ισχύ, καθώς προέχει η ασφάλεια και η υγιεινή των εργαζομένων.

Αντίστοιχα προβλήματα διαπιστώθηκαν μετά από επίσκεψη μελών του ΔΣ του Συλλόγου και στο κτήριο της κεντρικής υπηρεσίας, όπου από την προηγούμενη Πέμπτη υπολειτουργεί ή λειτουργεί μερικώς ο κλιματισμός δημιουργώντας σε μη κλιματιζόμενους χώρους ασφυκτικές συνθήκες εργασίας. Ζητούμε και σε αυτή την περίπτωση, όπου δεν υπάρχει κλιματισμός, πέραν της εφαρμογής της προαναφερόμενης εγκυκλίου, να παρασχεθεί η δυνατότητα τηλεργασίας σε συναδέλφους που βρίσκονται σε μη κλιματιζόμενους χώρους.

Επιπλέον, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τουλάχιστον από την προηγούμενη εβδομάδα το Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού παραμένει κλειστό κάθε μέρα από 12.00 έως 17.00 για λόγους προστασίας των επισκεπτών αλλά και των συναδέλφων, καθώς και σε αυτό τον χώρο δεν λειτουργεί ο κλιματισμός. Το ίδιο πρόβλημα, η μη λειτουργία του κεντρικού κλιματισμού, υπάρχει και στους χώρους εργασίας στον Κεραμεικό, καθώς δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν φορητές κλιματιστικές μονάδες, με συνέπεια να μην υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής.

Τα προηγούμενα παραδείγματα αναδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο πως, παρότι ειδικοί επιστήμονες έχουν ενημερώσει  για τον επερχόμενο καύσωνα και υπάρχουν εκτιμήσεις για το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών στο ΥΠΠΟ, υπήρξε χαρακτηριστική ολιγωρία για την έγκαιρη εφαρμογή όλων των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης και της θερμικής εξάντλησης των εργαζομένων λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών.

Συναδέλφισσες/οι

Η άμεση και μαζική κινητοποίηση όλων μας, η ενημέρωση και η παρέμβασή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, όπου δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες για την προστασία της υγείας μας, αποτελούν το ισχυρότερο όπλο που έχουμε στην διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε την ολιγωρία και την αδιαφορία.

Η πρόληψη και η προστασία της υγείας των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση αποκτά πλέον επείγοντα χαρακτήρα και αποτελεί στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους έμπρακτα από τον εργοδότη μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προασπίζοντας τα δικαιώματα των μελών μας και διασφαλίζοντας με τη δυναμική συμμετοχή όλων μας ότι θα υπάρχουν στους χώρους δουλειάς του ΥΠΠΟ οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να ενημερώνουν άμεσα τον Σύλλογο για οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με το ζήτημα προκύπτει και να απευθύνονται άμεσα στον Ενιαίο για αυτά τα ζητήματα.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *