ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1/4/2023 – 31/3/2024

Ο παρών Διοικητικός Απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου ενώπιον της Τακτικής Συνέλευσης της 26 Νοέμβρη 2024 αναφέρεται στο χρονικό διάστημα 1/4/2023 – 31/3/2024. Το χρονικό διάστημα που απολογίζουμε ήταν πυκνό σε εξελίξεις τόσο σε ζητήματα που αφορούν συνολικά την εφαρμοζόμενη πολιτική στο ΥΠΠΟ και αφορά άμεσα τους εργαζόμενους μέλη του Συλλόγου μας όσο και σε αλλαγές που συντελέστηκαν για τις οποίες ο Σύλλογος πάντα με παρρησία και με το θάρρος της ανεξαρτησίας που πρέπει να διέπει την λειτουργία κάθε συνδικαλιστικής συλλογικότητας τοποθετήθηκε με σαφήνεια υπερασπιζόμενος πάντοτε τις βασικές αρχές  λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των μελών του Συλλόγου.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο τοπίο λοιπόν όπως διαμορφώθηκε το Δ.Σ. εκτιμά, ότι ο  Ενιαίος Σύλλογος ανταποκρίθηκε επαρκώς  σε όλα τα ζητήματα, για τα οποία διατυπώσαμε με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών συγκεκριμένες θέσεις.

Παρόλες τις δυσκολίες, ο Σύλλογος προσπάθησε να ανταποκριθεί στο μέτρο του εφικτού τόσο στα ερωτήματα τις απορίες και τις αγωνίες των συναδέλφων, όσο και να δημιουργήσει τους όρους, έστω και μέσα σε αυτό το επιβαρυμένο τοπίο από αντιδραστικά και αντεργατικά μέτρα που νομοθετήθηκαν, να διατηρήσει ορισμένες από τις βασικές κατακτήσεις περασμένων ετών.

Το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ και η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του αντικειμένου μας αποτέλεσε την βασική πυξίδα για τις ενέργειες του Δ.Σ., όπως  πράξαμε στο προηγούμενο χρονικό διάστημα και θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΏΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Ο Ενιαίος Σύλλογος συμμετείχε σε κάθε κινητοποίηση η οποία προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ για την προάσπιση των δημόσιων αγαθών όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση. Ενδεικτικά αναφέρουμε την συμμετοχή του Συλλόγου σε πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την 6/4/2023 με αιτήματα

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
  • Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του
  • Κατάργηση του αντεργατικού και αντισυνδικαλιστικού Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) αλλά και του Ν. Γεωργιάδη
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στο διαχρονικά υποστελεχωμένο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Να καταργηθεί ο σχεδιασμός για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος και την ουσιαστική αποκοπή των πέντε κρατικών μουσείων και την λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Ο Ενιαίος Σύλλογος συμμετείχε στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση, σύμφωνα με την σχετική απόφαση που είχε παρθεί από την ΑΔΕΔΥ, και καλέσαμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην υλοποιηθεί η αντιδραστική και τιμωρητική αξιολόγηση, που εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στους εργαζόμενους αγνοώντας όλα τα σύγχρονα μοντέλα που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην λειτουργία των δομών, την ανάγκη ύπαρξης σαφούς στοχοθεσίας που θα προκύπτει μέσα από την περιγραφή των πραγματικών αναγκών, την απαραίτητη στελέχωση των υπηρεσιών, την ύπαρξη των κατάλληλων αντικειμενικών συνθηκών. Συνεχίσαμε την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση, συμμετείχαμε σε κάθε κινητοποίηση που προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ για το θέμα, βρεθήκαμε σε συγκεντρώσεις στα δικαστήρια όταν εκδικαζόταν οι αγωγές του ελληνικού Δημοσίου κατά της απόφασης του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ για συνέχιση της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση, μέχρι εκείνου του χρονικού σημείου, όπου η εν λόγω απόφαση του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου κηρύχθηκε, σχεδόν αναμενόμενα, παράνομη. Παρολαυτά ο Σύλλογός μας εξακολουθεί να τονίζει την ανάγκη  να αποσυρθεί ο συγκεκριμένος νόμος και να προχωρήσει ένα σχέδιο συνολικά για την αξιολόγηση, αφού πρώτα προηγηθεί ο αναγκαίος διάλογος με τις ενώσεις των εργαζομένων για την εφαρμογή ενός δίκαιου και όχι τιμωρητικού συστήματος αξιολόγησης.

Επίσης συμμετείχαμε στην απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά διαδηλώνοντας μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους από τον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα με παρόμοιο διεκδικητικό πλαίσιο.

Για όλους εμάς η 28 κάθε Φλεβάρη θα αποτελεί ημέρα μνήμης μέχρι να βρουν δικαίωση τα 57 τουλάχιστον θύματα του εγκλήματος των Τεμπών. Ο Ενιαίος Σύλλογος συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις στην απεργία που προκηρύχθηκε αυτή την ημέρα από την ΑΔΕΔΥ και μαζί με πολλές άλλες χιλιάδες διαδηλώσαμε για να μην ξεχαστεί η τραγωδία που έλαβε χώρα στα Τέμπη και για να υπερασπιστούμε την σημασία του να παραμείνουμε μια κοινωνία όπου πρωταρχική σημασία θα έχει ο άνθρωπος. Για τον Σύλλογό μας, όπως και για κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη ή συλλογικότητα, αυτή η ημέρα θα σηματοδοτεί πάντα την υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει πως μια τέτοια τραγωδία δεν θα επαναληφθεί αλλά και πως οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που ο νόμος προβλέπει. Η απόδοση ευθυνών, η λογοδοσία για την τραγωδία αυτή είναι υπόθεση αξιακή, ανάγκη αναπόδραστη, απόδειξη ότι στη χώρα λειτουργεί Κράτος Δικαίου.

Επιπλέον ο Σύλλογος συμμετείχε και στην απεργία της 8 Μάρτη παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας γιατί είναι στέρεη η πεποίθησή μας πως τα έμφυλα πρότυπα και η κακοποίηση των γυναικών πρέπει άμεσα να εξοβελιστεί από την δημόσια σφαίρα αλλά και από τους χώρους δουλειάς.

Με τοποθετήσεις του ΔΣ στον δημόσιο διάλογο συνεχίσαμε να προβάλλουμε βασικά αιτήματα για την εργασία και τους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το ξεπάγωμα μισθολογικά της χαμένης διετίας 2016 – 2017, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες στο εισόδημά μας δεδομένης και της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού που εξαϋλώνει τις πενιχρές μισθολογικές απολαβές μας, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες ειδικά στο ΥΠΠΟΑ που στενάζει από τον βραχνά της υποστελέχωσης, την αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, όπου ζητάμε να μην υπάρξει καμία περικοπή σε όσους συναδέλφους το λαμβάνουν αλλά και να επεκταθεί σε συναδέλφους που εργάζονται με ελαστική σχέση εργασίας και δεν το λαμβάνουν.

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΏΝ ΑΓΑΘΏΝ

Ο Ενιαίος Σύλλογος από το 2019 αταλάντευτα με δημόσιες παρεμβάσεις του υπερασπίστηκε τον δημόσιο χαρακτήρα των πολιτιστικών αγαθών.

Στο χρονικό διάστημα που αναφέρεται ο παρών απολογισμός ο Ενιαίος Σύλλογος σε συνεργασία με άλλα πρωτοβάθμια Σωματεία συνέχισε τις δράσεις του  σχετικά με την μετατροπή των μουσείων σε Ν.Π.Δ.Δ., ένα ζήτημα που παρά τις θριαμβολογίες για το ότι επρόκειτο για μια εκσυγχρονιστική τομή τελικά έχει καταλήξει κατά την εκτίμηση του Δ.Σ. να εξακολουθεί ακόμα και σήμερα που μιλάμε να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται θα έλυνε. Τρανή απόδειξη για το προηγούμενο είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο έτος έχουν ψηφιστεί από την Βουλή τροποποιητικές διατάξεις του Ν.5021/2023, ενώ κάθε χρονικό όριο που πρόβλεπε ο Νόμος για την εφαρμογή του τελικά δεν τηρήθηκε.

Ο Ενιαίος Σύλλογος από την πρώτη στιγμή το καλοκαίρι του 2019 όταν για πρώτη φορά μπήκε στην δημόσια συζήτηση το θέμα της αποκοπής των 10 μεγάλων δημόσιων μουσείων που λειτουργούσαν ως ειδικές περιφερειακές διευθύνσεις της ΓΔΑΠΚ και την ανακοίνωση του μεγαλεπήβολου σχεδίου για την ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Ακροπόλ και του Πολυτεχνείου διατύπωσε με σοβαρότητα και συγκροτημένο λόγο τις βάσιμες ενστάσεις του για το εν λόγω σχέδιο δηλώνοντας, ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα το αγαθό στην διαχείριση των πολιτιστικών αγαθών, το αντίθετο καταστρέφει και αλλάζει άρδην και επί τα χείρω την εθνική μουσειακή πολιτική, όπως αυτή έχει εκφραστεί από την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και την λειτουργία του πρώτου Εθνικού Μουσείου στην Αίγινα.

Με την εισαγωγή και ψήφιση τελικά στην Βουλή του Ν.5021/2023 νομοθετήθηκε τελικά η αποκοπή των πέντε μεγάλων κρατικών μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και συνολικά το ΥΠΠΟ. Σε όλο το χρονικό διάστημα που ο εν λόγω Νόμος βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση, σε συνεργασία πάντα με τους υπόλοιπους πρωτοβάθμιους Συλλόγους που συμμετείχαν στο κοινό συντονιστικό, προχωρήσαμε σε μια σειρά δράσεων που αποτελούν την απόδειξη, ότι πρωτίστως τα μέλη του Συλλόγου μας ενδιαφέρονται για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του αντικειμένου της εργασίας τους στο ΥΠΠΟΑ.

Ο Σύλλογος προκήρυξε 24ωρη παναττική απεργία την 25 Απρίλη 2023 σε συνεργασία με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟ και η μαζική συμμετοχή των μελών αποτέλεσε απάντηση σε όσους θεωρούν ακόμα και σήμερα ότι τίποτα δεν γίνεται μέσα από τον δρόμο των διεκδικήσεων και η όποια επωφελής για τους εργαζόμενους απόφαση μπορεί να γίνει μόνο μέσα από συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών συνδικαλιστικών και πολιτικών ηγεσιών. Συνεχίσαμε στον ίδιο δρόμο με την προκήρυξη στάσης εργασίας την 14 Ιούνη 2023 με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Μπουμπουλίνας και παράλληλα αποστείλαμε υπόμνημα στην υπουργό Πολιτισμού επισημαίνοντας όλες τις αστοχίες που είχαμε παρατηρήσει διεκδικώντας την διόρθωσή τους. Δυστυχώς κατά πάγια συνήθεια της πολιτικής ηγεσίας δεν υπήρξε απάντηση στο υπόμνημά μας παρά συνέχιση της ίδιας στείρας και άγονης πολιτικής σχετικά με υλοποίηση του Νόμου.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι προσπαθήσαμε με κάθε νόμιμο μέσο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας που εργάζονται στα πέντε μουσεία που έχουν μετατραπεί σε Ν.Π.Δ.Δ., είτε με την προκήρυξη της απεργίας – αποχής από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με την εφαρμογή του Ν. 5021/23 μετά τις τοπικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα δύο μουσεία της Αθήνας, είτε με την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ η οποία αναμένεται να συζητηθεί εντός του 2025. Επιπλέον μετά από πρόσκληση της επιτροπής αγώνα των συναδέλφων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου αντιπροσωπεία του Δ.Σ. μετέβη στην Κρήτη όπου και συμμετείχαμε στο μαζικό συλλαλητήριο κατά της μετατροπής των πέντε μουσείων που πραγματοποιήθηκε έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς.

Αυτονόητα και μετά την εφαρμογή του Νόμου ζητήσαμε και κάναμε παράσταση στο νέο Δ.Σ. του ΕΑΜ για να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις η απεμπλοκή όλων των εργαζομένων που έχουν ζητήσει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Προχωρήσαμε στην σύνταξη υποδείγματος για την μεταφορά της οργανικής θέσης όσων συναδέλφων επιθυμούσαν να μετακινηθούν από τα μουσεία Ν.Π.Δ.Δ. διευκολύνοντας έτσι όλους τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους μέλη του Συλλόγου μας.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, ότι στον όμορφο αγώνα που δώσαμε για την υπεράσπιση των πέντε μεγάλων κρατικών μουσείων, δεν αισθανθήκαμε ούτε μια στιγμή μόνοι. Ο κοινός αγώνας και η δράση όλων όσοι υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στο ΥΠΠΟ, κινητοποίησε συνδικαλιστικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εντός και εκτός ΥΠΠΟ, αποτελεί κατά την εκτίμηση του Δ.Σ. λαμπρή παρακαταθήκη για το μέλλον.

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΜΕΣΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου κατά το προηγούμενο έτος στάθηκε στο πλευρό των συναδέλφων του ΥΠΠΟΑ σε κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου καταπατήθηκαν βασικά δικαιώματά μας.

Το ίδιο χρονικό διάστημα βρεθήκαμε αντιμέτωποι και με μια σειρά αποφάσεων που οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του παρεχόμενου έργου από το ΥΠΠΟ και τις υπηρεσίες του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκχώρηση για πρώτη φορά του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων και διαχείρισης της ροής των επισκεπτών του μεγαλύτερου αρχαιολογικού χώρου, της Ακρόπολης, σε ιδιωτική εταιρεία. Σε συνεργασία με τους συναδέλφους αρχαιοφύλακες που εργάζονται στην Ακρόπολη αλλά και την ΠΕΥΦΑ με παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο και στα Μ.Μ.Ε. καταδείξαμε το ακατανόητο και επιβλαβές αυτής της απόφασης. Αλλά δεν μείναμε μόνο σε δηλώσεις και λόγια. Προχωρήσαμε στην προκήρυξη στάσης εργασίας την 19 Δεκέμβρη 2023 για το προσωπικό που εργάζεται στην Ακρόπολη και στην άμεση επέκτασή της καθώς η αντίστοιχη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η ΠΕΥΦΑ μετά από αγωγή της υπουργού πολιτισμού κηρύχθηκε παράνομη, ώστε να καλύψει ο Ενιαίος Σύλογος το σύνολο των εργαζομένων που επιθυμούσαν να συμμετέχουν. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση που επίσης είχαμε καλέσει έξω από τα εκδοτήρια στον αρχαιολογικό χώρο ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ το θέμα αναδείχθηκε και απόκτησε την σημασία που του αρμόζει και από όλα τα μέσα. Ο Ενιαίος Σύλλογος αυτονόητα εξακολουθεί να θεωρεί ότι η λύση σε πιθανά λειτουργικά προβλήματα δεν μπορεί να είναι η μαζική ιδιωτικοποίηση του παρεχόμενου έργου αλλά οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθώς το ΥΠΠΟ μαστίζεται από χρόνια αδιοριστία σε κρίσιμες ειδικότητες και υποστελέχωση.

Αντίστοιχα μετά από ενημέρωση των συναδέλφων που εργάζονται στην ΔΑΒΜ και στην ΔΑΑΜ ο Σύλλογος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά τους για την μη μετακίνηση των δύο διευθύνσεων από τα κτήρια στα οποία λειτουργούσαν σε άλλο κτήριο επί της οδού Κεφαλληνίας. Σε αυτή την υπόθεση οφείλουμε να θυμίσουμε, πως αποτέλεσε τελικά ένα σήριαλ με αρκετά επεισόδια, καθώς στο εν λόγω κτήριο που ενοικιάστηκε, καταρχήν θα μετακόμιζαν υπηρεσίες της ΓΔΟΥ, εν συνεχεία η ΓΔΣΠ (για την οποία είχε εκδοθεί ψήφισμα για την μη μεταφορά της από την προηγούμενη Γενική Συνέλευσή μας) και τελικά ο κλήρος έπεσε στις δυο προαναφερόμενες Διευθύνσεις. Σημειώνουμε ότι οι συνάδελφοί μας μηχανικοί μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν στους χώρους του κτηρίου συνέταξαν πλήρως κατατοπιστικό υπόμνημα στο οποίο καταδείκνυαν τους λόγους για τους οποίους το θεωρούσαν ανεπαρκές και μη λειτουργικό για τις δύο Διευθύνσεις. Σε συνεργασία με τους συναδέλφους και την Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ ο Σύλλογος προχώρησε σε συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα κ. Διδασκάλου και εκπροσώπους της υπηρεσιακής ιεραρχίας στους οποίους εκτέθηκε το σύνολο του προβληματισμού που υπήρχε. Δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας καθώς ενημερωθήκαμε, ότι η απόφαση ήταν ειλημμένη, και για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό αυτό, για πρώτη φορά στα χρονικά για μια τετράωρη στάση εργασίας που προκηρύχθηκε από τον Ενιαίο Σύλλογο την ημέρα της συνάντησης με την πολιτική και φυσική ιεραρχία ενημερώθηκε ο νομικός σύμβουλος μας ότι το υπουργείο προχωρεί την υπόθεση στον ΟΜΕΔ. Σημειώνουμε ότι η στάση εργασίας ήταν νόμιμα προκηρυγμένη και αφορούσε  μόνο μερικές δεκάδες εργαζομένων, όσων δηλαδή έχουν οργανική θέση στην ΔΑΑΜ και την ΔΑΒΜ. Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου και του Δ.Σ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ παρασταθήκαμε στην διαδικασία στα γραφεία του ΟΜΕΔ με αντίδικο το ΥΠΠΟ το οποίο εκπροσώπησε ο προηγούμενος υπηρεσιακός γραμματέας και παρότι  κατά την συζήτηση δηλώσαμε και τα δύο συνδικάτα, ότι μπορεί να αναστείλουμε την στάση εργασίας, εάν λάβει υπόψιν του το ΥΠΠΟ τα υπομνήματα που είχαμε στείλει υπήρξε άρνηση και κατ’ αυτό τον τρόπο η διαιτησία κατέστη άγονη. Σημειώνουμε ότι τελικά πραγματοποιήθηκε η στάση εργασίας με την συμμετοχή σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων στις δύο Διευθύνσεις και η παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του ΥΠΠΟ στην οδό Μπουμπουλίνας.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τον Σύλλογο ήταν το χρονίζον πρόβλημα με το σύστημα κλιματισμού στο κτήριο της 3ης Σεπτεμβρίου. Μετά την κλοπή καλωδίων χαλκού και την βλάβη που υπέστη το σύστημα μέχρι το καλοκαίρι του 2024, οι συνάδελφοι που εργάζονταν στο μισό κτήριο δεν είχαν θέρμανση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Είχαμε ενημερώσει μαζί με την επιτροπή εργαζομένων που συστάθηκε για την οξύτητα του προβλήματος και παρότι καταρχήν υπήρξαν δεσμεύσεις για την επίλυση του ζητήματος, το πρόβλημα παρέμενε. Το Δ.Σ. ανέλαβε πρωτοβουλία και ήρθε σε επικοινωνία με την υπηρεσία κληροδοτημάτων του ΕΚΠΑ καθώς ιδιοκτήτης του κτηρίου είναι το ΕΚΠΑ, που μας ενημέρωσε, ότι επίκειται διαγωνισμός για τον κλιματισμό στο κτήριο. Το πρόβλημα όμως εξακολουθούσε να υπάρχει. Τελικά μετά από κινητοποίηση των συναδέλφων και συνάντηση με τον ΓΔΟΥ και τον υπηρεσιακό γραμματέα τον Ιούνιο του 2024 προχώρησε η διαδικασία από πλευράς του υπουργείου της ανάθεσης για την αγορά κλιματιστικών μονάδων και κατ’ αυτό τον τρόπο δόθηκε λύση, που εξασφαλίζει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία από το ΕΚΠΑ τις σωστές συνθήκες υγιεινής που πρέπει να υπάρχουν σε εργασιακούς χώρους τουλάχιστον όσον αφορά τον κλιματισμό με δεδομένες τις ακραίες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας λόγω της κλιματικής κρίσης. Η συγκεκριμένη κίνηση κατά την εκτίμηση του Δ.Σ. δείχνει πως η διεκδίκηση με ορθολογισμό αλλά και δυναμισμό αποτελεί την ασφαλή οδό για την επίλυση άμεσων ζητημάτων που μπορεί σε κάποιους να φαίνονται «μικρά» αλλά επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς.

Σε συνάντηση με τον υπηρεσιακό γραμματέα το Δ.Σ. του Συλλόγου ανέδειξε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των μελών και ενδεικτικά αναφέρουμε τα θέματα της δραματικής υποστελέχωσης, της καθυστέρησης των κρίσεων και των συνεπαγόμενων προβλημάτων με τις αναπληρώσεις, του νέου Οργανισμού, της λειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, της καταβολής υπερωριών και σε συναδέλφους των Περιφερειακών Υπηρεσιών, της τηλεργασίας στην Κεντρική Υπηρεσία, της επέκτασης της καταβολής του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και σε άλλες ειδικότητες που ενώ το δικαιούνται αδίκως δεν το λαμβάνουν, για ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας που προκύπτουν σε διάφορους χώρους δουλειάς.

Ο Ενιαίος Σύλλογος συνέχισε να αφουγκράζεται τα αιτήματα των εργαζομένων στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού και συμμετείχε σε σειρά δράσεων από κοινού με πολλά σωματεία του χώρου ενώνοντας την φωνή των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ με την δική τους, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους για την μη υποβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και συμμετείχε σε δράσεις που οργάνωσαν σωματεία και σύλλογοι από τον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού. Επίσης ο Σύλλογος βρέθηκε στο πλευρό των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστική σχέση εργασίας στο ΥΠΠΟ και συμπαρασταθήκαμε στις κινητοποιήσεις που προκήρυξαν αυτά τα σωματεία. 

Το παρόν Δ.Σ. έχοντας ακλόνητη την πεποίθηση για τον ρόλο των συλλογικών μορφών οργάνωσης της εργασίας συμμετείχε στο όριο των ταμειακών  δυνατοτήτων και των καταστατικών προβλέψεων, σε δράσεις που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα, έτσι συμβάλλαμε με την καταβολή ποσού 500 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό για τους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας από την κακοκαιρία Ντάνιελ.

Και την προηγούμενη χρονιά ο Ενιαίος Σύλλογος  συνέχισε να συνδράμει οικονομικά δράσεις όπως η χορωδία, η ποδοσφαιρική ομάδα και η θεατρική ομάδα. Πρόκειται για δράσεις που συσπειρώνουν συναδέλφους μας με εξαιρετικό αποτέλεσμα είτε με την συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας στο πρωτάθλημα της ΑΔΕΔΥ όπου κατακτήθηκαν οι τίτλοι του πρωταθλητή και κυπελλούχου, είτε με την υλοποίηση εξωστρεφών δράσεων όπως η συμμετοχή της χορωδίας του Συλλόγου σε διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ που έλαβε χώρα στην Κύπρο το καλοκαίρι του 2023 και την παρουσία της χορωδίας επίσης στην επιτυχημένη πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Συλλόγου μας στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, είτε την θεατρική ομάδα με την εξαιρετική παράσταση που απόλαυσε πλήθος μελών του Συλλόγου μα τον Ιούνιο του 2023. Είναι δέσμευσή μας πως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις δράσεις που καταδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο πως οι Σύλλογοι υπάρχουν εκτός των άλλων για να υποστηρίζουν δράσεις που ξεκινούν από τους εργαζόμενους με εθελοντική προσφορά και έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Συνεχίστηκε και το προηγούμενο έτος η έκδοση καρτών απεριορίστων διαδρομών από τον ΟΑΣΑ μετά την συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ΑΔΕΔΥ και ΟΑΣΑ διευκολύνοντας όλους τους συναδέλφους στην διαδικασία έκδοσης των καρτών επωφελούμενοι της σχετικής έκπτωσης που απορρέει από την προαναφερθείσα συμφωνία.

Τέλος στην συνέχεια των δράσεων μας μετά το αποτρόπαιο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό με κατάληξη την νοσηλεία του συναδέλφου μας Μ. Ψαρρού από σκοτεινά κυκλώματα, προχωρήσαμε με πρωτοβουλία του Συλλόγου σε απεργία αποχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος για το νησί της Μυκόνου και ζητήσαμε επίσης με δημόσια παρέμβασή μας την ενίσχυση με εργαζόμενους της ΕΦΑ Κυκλάδων. Η υπόθεση του ξυλοδαρμού του συναδέλφου ακόμα και σήμερα δεν έχει διαλευκανθεί. Δεσμευόμαστε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει μέχρι να τιμωρηθούν οι ένοχοι της εγκληματικής επίθεσης σε βάρος του συναδέλφου μας.

Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι θα μου επιτρέψετε να κλείσω τον παρόντα απολογισμό με αναφορά σε μία κίνηση που ενώ μπορεί να φαίνεται «απλή» θα επηρεάσει κατά τρόπο καθοριστικό την καθημερινή πορεία του Συλλόγου μας. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο Ενιαίος Σύλλογος αποτελεί το μοναδικό σωματείο στον χώρο του υπουργείου πολιτισμού που είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο και καλύπτει όλες τις οικονομικές ανάγκες και δράσεις του – που δεν είναι και λίγες- όπως φαίνεται και από τον παρόντα απολογισμό από τα έσοδά του που είναι μόνο οι συνδρομές των μελών του 2 ευρώ το μήνα εκ των οποίων ένα σημαντικό τμήμα αποτελεί την συνδρομή του συλλόγου στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Ο Ενιαίος Σύλλογος ως γνωστό σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σωματεία στο ΥΠΠΟ δεν έχει παραχωρημένη έδρα από το υπουργείο. Ενοικίαζε τον χώρο του προηγούμενου γραφείου και από τις συνδρομές όλων μας καλύπτονταν ενοίκια και λειτουργικά έξοδα του γραφείου. Με την στεγαστική κρίση που ενέσκηψε ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και την αύξηση των ενοικίων από 420 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα ο ιδιοκτήτης του προηγούμενου γραφείου επί της οδού Στουρνάρη 25 ζήτησε σταδιακά και έλαβε από το 2019 και μέχρι τέλους του 2023 δύο αυξήσεις καταρχήν στα 600 ευρώ και κατόπιν στα 800. Το ΔΣ με ομόφωνη απόφαση μετά και την τελευταία αύξηση εξουσιοδότησε τον πρόεδρο να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εξεύρεση νέου χώρου με μικρότερο μίσθωμα. Η διαδικασία ήταν πολύμηνη καθώς ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί χώρος που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Τελικά μετά από ενδελεχή  έρευνα της αγοράς βρέθηκε χώρος τριών ανεξάρτητων γραφείων στο μέγαρο της οδού Γλάδστωνος 10, με μηνιαίο μίσθωμα 350 ευρώ και εξαετές συμβόλαιο με τιμαριθμική αναπροσαρμογή μετά το τρίτο έτος (ανεπαίσθητη αύξηση), με την δέσμευση ότι ο Σύλλογος θα προέβαινε με δικά του έξοδα στην ανακαίνιση του χώρου. Μετά από αυτοψία των μελών του ΔΣ αποφασίστηκε ότι ο χώρος καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του Συλλόγου και ότι το κόστος της ανακαίνισης που προϋπολογίστηκε κατ’ εκτίμηση στα 13.000 ευρώ ασφαλώς και συνέφερε τον Σύλλογο καθώς τα ενοίκια ενός μόνο έτους της Στουρνάρη 25 και τα κοινόχρηστα ξεπερνούσαν τα 10.000 ευρώ. Συντάχθηκε το εξαετές συμφωνητικό ενοικίασης του χώρου, έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης με βάση το προϋπολογισθέν κονδύλι και κατ’ αυτό τον τρόπο επετεύχθη και η ουσιαστική μείωση των λειτουργικών εξόδων αλλά και η μεταφορά της έδρας του Συλλόγου σε νέο πλήρως ανακαινισμένο χώρο γραφείων στον οποίο σημειώνουμε ότι φιλοξενείται προσωρινά η διοικητική λειτουργία άλλων δύο σωματείων του ΣΕΑ και του ΣΕΚΑ μετά την άδικη και εκδικητική έξωση του ΣΕΑ από το κτήριο της οδού Ερμού 134. Ο ταμίας του Συλλόγου στην παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού που ακολουθεί θα σας παρουσιάσει λεπτομερειακά όλα τα οικονομικά μεγέθη για το χρονικό διάστημα που μας απασχολεί, μία μικρή ακροτελεύτια παρατήρηση μόνο θέλω να κάνω και ας μου επιτραπεί ο ενικός αριθμός, αναλάβαμε το 2019 με έξοδα ενοικίου 420 ευρώ, που όπως είπα έφτασαν στα 800 ευρώ, και πετύχαμε με την νέα ενοικίαση μίσθωμα 350 ευρώ τα δε έξοδα για την ανακαίνιση είναι φανερό ότι το πολύ σε δύο έτη θα αποσβεσθούν και για τα επόμενα 4 έτη ο Σύλλογος θα έχει σημαντική εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.

Συναδέλφισες και συνάδελφοι

Θέλω ακόμα μία φορά να θυμίσω ότι το προεδρείο του Ενιαίου Συλλόγου που συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 2023 με την συμφωνία όσων συμμετέχουν δεσμεύτηκε για

1. Να ενεργοποιηθεί ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων σε κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα που αφορά τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο ΥΠΠΟΑ, την πολιτιστική κληρονομιά, τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την προστασία όλων των δημόσιων δωρεάν αγαθών (υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πολιτισμό).

2. Να σταθεί αταλάντευτα απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές από όποιον κι αν υλοποιούνται. Να εργαστεί για την οργάνωση των αναγκαίων αγώνων: για την υπεράσπιση της δουλειάς όλων μας, κόντρα σε ενδεχόμενες νέες απολύσεις/διαθεσιμότητες, για νέες προσλήψεις και πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών, για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, για διασφάλιση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και επέκτασή του σε όσους το δικαιούνται, για μείωση του κόστους ζωής και κατάργηση φόρων και πρόσθετων επιβαρύνσεων σε όλα τα βασικά είδη κατανάλωσης (φαγητό, νερό, ρεύμα), για τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματά μας, για μείωση των ωρών εργασία στις 35/βδομάδα, για μείωση των ορίων συνταξιοδότησης (58 γυναίκες – 60 άνδρες), για μια ενιαία σχέση εργασίας στον δημόσιο τομέα με κατάργηση της ελαστικής απασχόλησης, για το κτιριακό, για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στο ξήλωμα της αρχαιολογικής νομοθεσίας, στην άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση των δομών του Υπουργείου (όπως τα μεγάλα δημόσια Μουσεία), στην εισβολή ποικιλώνυμων ιδιωτικών συμφερόντων στην διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην υποβάθμιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας σε αυτόν.

3. Να συνεχίσει με σταθερότητα και συνέπεια τον αγώνα για να μην αποκοπούν τα 5 μεγάλα Κρατικά Μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ και για να αντιστραφεί η αποδυνάμωση της ενιαίας προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

4. Να προστατεύσει τα μέλη του απέναντι σε κρούσματα αυθαιρεσιών που παρατηρούνται συνεχώς στις υπηρεσίες, στα υπηρεσιακά τους θέματα που χρονίζουν (πχ με την πίεση για την ορθή λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων).

5. Να αγωνιστεί για δημοκρατία στους χώρους δουλειάς και για κατάργηση του αντισυνδικαλιστικού Ν. 4808 (Χατζηδάκη).

7. Να διεκδικήσει πλήρη διαφάνεια στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, για να σβήσουν οι σκιές που βαρύνουν το συνδικαλιστικό κίνημα του ΥΠΠΟΑ, εμπλέκοντας ανυποψίαστους συναδέλφους. Εξυπακούεται ότι ο Ενιαίος Σύλλογος θα συνεχίσει να στηρίζει όσα μέλη του εν αγνοία τους βρέθηκαν εμπλεκόμενα. Να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας περάσματος του προσωπικού του Ταμείου στο Υπουργείο και της λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού από το αρμόδιο Τμήμα του ΥΠΠΟΑ, καθώς και την επαναπρόσληψη του προσωπικού που απολύθηκε.

8. Να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και να αγωνιστεί για διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

9. Να συντονιστεί με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ και την ΑΔΕΔΥ για τα παραπάνω θέματα.

10. Να λειτουργεί δημοκρατικά, με συνελεύσεις, επιτροπές εργαζομένων ανά χώρο δουλειάς, με συλλογικότητα και αλληλεγγύη με τους έκτακτους συναδέλφους και με τα άλλα σωματεία, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της ανάθεσης, δημιουργώντας τους όρους για ένα νέο υπόδειγμα λειτουργίας των συλλογικών μορφών οργάνωσης του κόσμου της εργασίας.

Συναδέλφισσες/οι σε αυτό τον Σύλλογο τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε μάθει να λέμε την αλήθεια και να μην κρυβόμαστε. Παρότι το ζήτημα στο οποίο θα αναφερθούμε είναι εκτός του χρονικού διαστήματος που αναφέρεται ο παρών απολογισμός, θα ήταν έλλειψη και δείγμα ευθυνοφοβίας αν δεν το συζητούσαμε. Αναφερόμαστε στην θλιβερή υπόθεση του γνωστού κυκλώματος εκβιαστών. Όπως όλοι γνωρίζουμε το καλοκαίρι που μας πέρασε ήρθε στο φως δράση κυκλώματος εκβιαστών στο οποίο εμπλέκονταν υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες μεταξύ αυτών και τρεις συνάδελφοί μας, μέλη του Συλλόγου μας και δύο εξ αυτών με συνδικαλιστική ιδιότητα σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ ΥΠΠΟ αλλά και στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Είναι δεδομένο ότι ο Ενιαίος Σύλλογος όπως και η ΑΔΕΔΥ στέκεται απέναντι σε κάθε επίορκο υπάλληλο και ζητάμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Είναι βέβαιο ότι επίορκοι και διαπλεκόμενοι υπάλληλοι δεν έχουν καμία θέση ανάμεσα στις χιλιάδες των συναδέλφων που με κόπο και μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες επιτελούν έργο με κοινωνικό αποτύπωμα.  Θεωρούμε επίσης αυτονόητο ότι οποιοδήποτε συνδικαλιστικό στέλεχος βαρύνεται με τόσο σοβαρές και απαξιωτικές κατηγορίες από την ελληνική δικαιοσύνη θα πρέπει άμεσα να παραιτείται από κάθε θέση συνδικαλιστικής ευθύνης μέχρι την δικαστική ολοκλήρωση της υπόθεσης.

Ολοκληρώνοντας αυτό τον κύκλο και μέσα στις συνθήκες που περιγράψαμε το Δ.Σ.  Συλλόγου προσπάθησε να ανταποκριθεί στις ανάγκες, τις αγωνίες, και τις διεκδικήσεις των μελών του Συλλόγου μας έχοντας πάντα ως γνώμονα την άποψη, ότι ο Ενιαίος Σύλλογος πρέπει ακόμα και μέσα σε δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες να συνεχίσει να λειτουργεί ως κύτταρο δημοκρατίας, συλλογικής δράσης και προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ. Εξακολουθούμε ως Δ.Σ. να πιστεύουμε πως τελικά οι ζωντανοί Σύλλογοι είναι αυτοί που έχουν νόημα ύπαρξης και συνεχίζουμε την δράση μας με ακλόνητη την πεποίθηση πως η δύναμη του Ενιαίου συλλόγου είναι τα ίδια του τα μέλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *